Scade interesul pentru resursele energetice din zona arctica
Interesul companiilor specializate in exploatarea de petrol si gaze pentru zona arctica a inceput sa scada, in conditiile in care acestea se tem de riscurile financiare si naturale specifice regiunii, relateaza Reuters.
Zona arctica ar putea detine aproximativ 13 la suta din petrolul nedescoperit din lume si 30 la suta din necesarul mondial de gaze, potrivit estimarilor.
Punctul de cotitura al investitiilor in aceasta zona s-a declansat in ajunul Anului Nou, cand un vapor de foraj al Royal Dutch Shell a esuat in apropiere de tarmurile Alaskai din cauza vremii dificile.
La scurt timp dupa acest eveniment, Shell a anulat planurile de a fora in acest an in Alaska, iar compania nu a mai dat semne ca ar mai avea o asemenea intentie in regiune.
“Intreaga zona arctica, mai ales zona americana, a fost trasa in jos din cauza problemei Shell”, a declarat Choo Chiau Beng, directorul executiv al Keppel, cel mai mare producator de instalatii de foraj marine din lume.
“Ne-am concentrat in trecut pe zonele din regiunea arctica. Acum prioritatile noastre au in vedere alte zone, cum ar fi Tanzania, Argentina si Texas. Aceasta este dezvoltarea logica”, a declarat Harald Norvik, membru al consiliului de administratie al ConocoPhillips si fost CEO al Statoil.
Shell nu este singurul care intampina astfel de dificultati. Cairn Energy a cheltuit 1,2 miliarde de dolari pentru a fora fara rezultate in largul coastelor Groenlandei, in timp ce Gazprom a anulat proiectul sau de exploatare de gaze naturale, din cauza costurilor ridicate care au facut proiectul neviabil.
Si ConocoPhillips, care a lucrat alaturi de Keppel pentru a dezvolta instalatii de foraj in zona, a pus proiectul in asteptare si si-a amanat planurile de a fora in marea Chukchi anul viitor.
“Exista resurse mai ieftine in alta parte, cu o probabilitate mai mare de succes; gazele de sist castiga cota de piata datorita riscurilor si costurilor mai mici”, a declarat James Rogers, CEO al Duke Energy, cel mai mare distribuitor de electricitate din Statele Unite.
Rusia continua exploatarea petrolului si a gazelor din zona arctica pe coasta de nord a Siberiei. ExxonMobil a incheiat recent un acord cu Rosneft de a explora in comun 150 de milioane de acri in largul coastei de nord a Rusiei.
“Cred ca Rusia se poate misca mai repede decat orice alta tara, deoarece are un interes legitim de a-si dezvolta regiunea din nord”, a declarat Choo Chiau Beng.
Sursa: ecomagazin.ro