ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Scăderea preţurilor la panourile indiene ar putea provoca o revoluţie în domeniul energiei solare
 

 

Energia solară întotdeauna a avut o reputaţie de o sursă de energie scumpă, dar acum deja nu pentru mult timp. În India energia electrică generată de panouri solare este mai ieftină, decît de la generatoarele diesel. Ştirile, care promovează „misiunea solară” a Indiei" privind fabricarea pînă în 2022 a 20.000 MW de energie solară, pot fi importante şi pentru alte ţări în curs de dezvoltare.

Cele mai recente cifre de la analistul de piaţă Bloomberg New Energy Finance (BNEF) arată că, în 2011 costul la panourile solare a scăzut cu aproape 50 la sută. Acum, preţul lor este doar de un sfert din ceea ce a fost în 2008. Acest lucru le face o opţiune viabilă pentru mulţi oameni din ţările în curs de dezvoltare.

Un sfert de oameni din India nu au acces la electricitate, – se spune în raportul "World Energy Outlook" din 2011, realizat de Agenţia Internaţională pentru Energie. Cei care sunt conectaţi la sistemul public de energie electrică suferă din cauza întreruperilor frecvente de energie. Pentru a face faţă acestui lucru, multe case şi fabrici instalează generatoare diesel, care costă un preţ ridicat. Arderea combustibilului diesel produce dioxid de carbon, contribuind la schimbările climatice, gazele emise sunt asociate cu probleme de sănătate: boli respiratorii şi insuficienţă cardiacă, inclusiv cancerul.

 

Scăderea preţurilor la panourile indiene ar putea provoca o revoluţie în domeniul energiei solare 

 

În viitorul apropiat generatoarele pot fi uitate. În India costul energiei electrice de la panouri solare, furnizate în sistemul energetic, a scăzut pînă la 8.78rupii pentru 1 kilowatt/oră, comparativ cu 17 rupii pentru motorină. Acest lucru va contribui puţin la îmbunătăţirea performanţei slabe notorie a panourilor solare: panourile industriale continuă să convertească doar 15%- 18% din energia pe care ele o primesc. Dar acum producerea lor este mult mai ieftină, astfel că eficienţa joasă nu mai este un obstacol major.

Acest lucru se datorează în mare parte economiilor pe scară de producţie, - consideră Jenny Chase, şefa departamentului pentru analiza energiei solare BNEF. În 2011, în lume a fost făcut numărul panourilor solare suficient pentru a genera 27 GW în comparaţie cu 7,7 GW în 2009. Chase spune că energia solară acum este mai ieftină, decît motorina, "acolo unde străluceşte acelaşi soare, ca şi în Spania". Acest lucru înseamnă că zonele mari din America Latină, Africa şi Asia, ar putea începe să pună în aplicare energia solară. "Noi deja efectuăm livrări în Asia şi Orientul Mijlociu", - spune Björn Emde, purtătorul de cuvînt european al celui mai mare producător mondial al panourilor solare de siliciu, Suntech. Conform aşteptărilor sale, în următorii cîţiva ani această listă va fi completată de Africa de Sud şi Nigeria.

 

Scăderea preţurilor la panourile indiene ar putea provoca o revoluţie în domeniul energiei solare 

 

Chiar şi în India, energia electrică de la soare este de două ori mai scumpă decît electricitatea din cărbune, dar în curînd situaţia s-ar putea schimba. Unicul lucru care opreşte proprietarii caselor de la cumpărarea panourilor solare - este valoarea iniţială, - a declarat Amit Kumar, directorul departamentului pentru dezvoltarea tehnologiei energetice eficiente şi mediului de la Institutul pentru Energie şi Resurse din New York Delhi, India. Cumpărarea panourilor solare este mai scumpă, decît cumpărarea unui generator diesel, dar potrivit Chase, avînd în vedere energia solară ieftină comparativ cu combustibilul diesel, costurile iniţiale vor fi rambursate în termen de şapte ani. Durata exploatării panourilor solare - 25 de ani.

În pofida faptului că scăderea preţurilor în 2011 este ieşită din comun, analiştii sunt de acord că energia solară va deveni mai ieftină. Analiştii Suntech prezic că, pînă în 2015, în jumătate din ţările lumii energia electrică solară va costa la fel de ieftin ca şi energia electrică de la reţea. Cînd acest lucru se va întîmpla, fiţi gata să vedeţi panourile solare, oriunde nu v-aţi duce.

 

 Autor: Biktimirova Nelia 

 

 

Sursa: facepla.net

 

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
79
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
80
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
85
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
80