ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Şcoala fondată de academicianul Mihail Petrovici Şcetinin. Partea 1 (+Video)
 

Şcoala academicianului Mihail Petrovici Şcetinin este experimentală, înființată în forma sa actuală în 1994 în satul Tecos, regiunea Krasnodar.

 

 

 

 

Liceul de tip internat de formare multilaterală a personalităţii copiilor și adolescenților, situat în satul Tecos, din apropierea or.Gelendjik, regiunea Krasnodar, a fost organizat la comanda Guvernului Federației Ruse, în cadrul programului "Şcoala secolului XXI", în scopul de a investiga posibilitatea de a proiecta şi a crea sisteme educaționale inovatoare care ar contribui la soluționarea eficientă a problemelor globale şi celor ale civilizației ruse.

Mihail Petrovici Şcetinin este profesor emerit al Federației Ruse, membru titular al Academiei Ruse de Educație.

Începutul cercetării științifice a fost predeterminat de înțelegerea faptului că, în ciuda tuturor modernizărilor actuale și reformelor educaţionale în curs de desfășurare în Rusia, procesul educațional în ansamblu nu este asociat cu o îmbunătățire, ci cu deteriorarea sănătăţii și a potențialului creativ al elevilor din instituțiile de învățământ preuniversitare şi universitare. Rezultatele cercetărilor psihologice și psihofiziologice au arătat că de-a lungul anilor de studii la gimnaziu, liceu şi institut are loc o reducere a activităţii intelectuale a elevilor (așa-numitul "vis al celulelor nervoase"), pe fundalul intensificării proceselor de degenerare fizică, intelectuală, spirituală și morală a tinerei generații. În fața acestor fapte alarmante, M.P. Şcetinin a formulat problema - de a găsi metode alternative de educație, care ar forma o personalitate dezvoltată armonios, activă şi creativă în societate, plină de un înalt simț de responsabilitate nu numai pentru ea însăşi, dar și pentru onoarea neamului său, poporului, pentru bunăstarea și destinul Patriei. Acest obiectiv strategic timp de mai mult de patru decenii determină conținutul cercetărilor sale științifice și practice, optimismul ferm, susţinut de rezultatele obţinute. M.P. Şcetinin a descoperit o nouă modalitate de a atinge acest obiectiv – a dezvăluit inepuizabilul potențial pedagogic creativ elevilor. Din cauza caracterului paradoxal (se dezvăluie potențialul pedagogic al elevilor), metoda este extrem de inovatoare şi nu se încadrează în stereotipurile comune ale teoriilor și practicilor educaționale şi în unele cazuri duce la respingerea ei, de acei cercetători și profesori care din cauza inerției și stereotipelor sunt insensibili la gândirea paradoxală şi soluții inovatoare. Cu toate acestea, anume aplicarea consecventă a acestei metode, transformate în principiu, îi permite lui M.P. Şcetinin cu toate etapele activității sale să transforme lucruri incredibile în cele evidente.

Prima etapă de activitate ştiinţifico-practică a lui M.P.Şcetinin este legată de munca în calitate de director al şcolii de muzică Kizlear din Daghestan.

Anume acolo, în baza rezultatelor căutărilor, el a ajuns la concluzia că dezvoltarea competențelor profesionale și abilităților creative ale copiilor ar trebui să fie efectuată pe baza unei abordări holistice, unei educații multilaterale, contrar opiniei impuse că avem nevoie de educație îngust profesională care în practică transformă o persoană potențial creativă într-un fel de mașină socială. Ulterior, această concluzie a fost confirmată de mai multe școli occidentale şi orientale, de exemplu, școala lui Bruno Lussato din Franța, în care succesul și caracterul inovator al activităţii în inginerie a fost crescut prin introducerea lor, chiar şi pentru o mică perioadă (două săptămâni), în mediul artelor - dans , muzică și pictură.

În continuare logica trasată a cercetărilor a necesitat extinderea limitelor experimentului şi testarea lui pe baza unei şcolii medii. A doua etapă a început în 1974 în regiunea Belgorod, atunci când M.P. Şcetinin a fost numit director al şcolii rurale din satul Iasnîie Zori. Pe baza acestei instituţii de învăţământ a fost creată o instituție complet nouă - complexul școlar, care include în afară de un program de educație generală, şi şcoli de muzică, dans, artă și sport. Acest lucru a permis de a inversa tendința generală spre deteriorarea sănătății elevilor în măsura trecerii de la prima clasă la cea de absolvire în direcția opusă - a obține o sănătate mai bună în rândul elevilor.

Acest model de instituţie şcolară a dovedit viabilitatea sa: în regiunea Belgorod funcţionează mai mult de 250 de complexe şcolare.

La etapă a treia a fost pusă sarcina de a extinde modelul şcolii prin includerea complexului agroindustrial. Tot acolo a fost dovedită în mod experimental eficienţa metodei de „afundare în obiectul şcolar”.

 

 

Sursa: vatrelemoldave.md

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 16 septembrie 2013 16:56
Vizualizări: 3810

Citiţi de asemenea

Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
158
Arborele Dragonului atinge o înălțime de 20 de metri, iar diametrul bazei ajunge pînă la patru metri....
193
Fundația ECODAVA, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru, va organiza la data de 24 septembrie 2022 o acțiune ecolo...
779