Școala solară navighează în satele îndepărtate (+Video)
Tehnologiile verzi au fost folosite inițial ca o alternativă la activitatea economică iraţională, care duce la degradarea ecosistemelor de pe planeta Pămînt. Protecția naturii la nivel global și local sunt scopul lor principal, deşi nu unic. Tehnologiile ecologice curate nu numai înlocuiesc cele poluante, dar şi oferă oamenilor, noi avantaje, îmbunătățind calitatea vieții și oferind posibilităţi, de care locuitorii din zonele îndepărtate și cele mai sărace țări, au fost defavorizate.
Acolo unde există mai multă apă decît pămînt, oamenii folosesc bărcile în loc de autobuze. Într-o astfel de țară cum ar fi Bangladesh, oamenii pe bărci depășesc revărsările de apă care apar în mod regulat în timpul sezonului musonic. Însă, o infrastructură plutitoare de transport organizat, lipseşte, aşa că în timpul inundaţiilor, elevii și studenții stau acasă, pentru că nu pot ajunge la locul de studiu.
Dacă "muntele nu vine la Mohammed?" Corect, școala trebuie să vină sau să navigheze pînă la elevi. Această idee a fost realizată în viață, de personalul unei organizaţii non-profit Shidhulai Swanirvar Sangstha, create de entuziastul Mohammed Rezwan. Mohammed, pluteşte în zonele izolate ale țării pentru a face viața oamenilor mai bună.
Organizația își vede misiunea în îmbunătățirea calității vieții populaţiei în partea de nord a Bangladesh-ului, furnizînd servicii umanitare pe bărci. Printre servicii, figurează o listă lungă de activități obişnuite în alte ţări. Educația copiilor, accesul la biblioteci, însuşirea tehnologiilor agricole durabile, adaptate la schimbările climatice, serviciile medicale, gestionarea deșeurilor, eradicarea analfabetismului de computer şi accesul la Internet. Activitatea organizației este extinsă și cu multiple fațete. Serviciile sale sunt folosite de 88000 de familii care locuiesc în sute de sate pe malul rîurilor.
Ideea de a presta servicii umanitare pe bărci, i-a venit lui Mohamed Rezvani, nu întîmplător. El singur a fost într-o situație similară atunci cînd a învăţat arhitectura. Îmbunătăţind construcţiile tradiţionale ale bărcilor locale și metodele moderne de dezvoltare durabilă, Rezvan a echipat 54 de bărci și lucrează în această direcție din anul 2002.
Bărcile sunt dotate cu acoperişuri impermeabile. Pentru a alimenta echipamentul, este folosită energia solară, pe bărci sunt instalate panouri fotovoltaice. În încăperile interioare - clase de calculatoare, iluminare cu LED-uri și acces la Internet de mare viteză.
Lămpile LED sunt necesare pentru studii, dar în plus, se promovează tehnologiile curate, demonstrînd localnicilor, cu ce pot ei , înlocui lămpile tradiționale cu gaz. Uneori Mohammad Rezvan, distribuie lanterne solare pentru a încuraja cei mai buni elevi.
Începînd cu educația, Rezvan s-a convins de potențialul enorm al metodei sale şi a extins sfera intereselor Shidhulai Swanirvar Sangstha pe alte domenii ale activității umane. Astăzi, la bărci vin nu numai copiii, ci și adulții, pentru a afla mai multe și a primi un ajutor sau sprijinul necesar.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net