Şcoala Verde din bambus de pe insula Bali
Am auzit de multe ori cît de important este să avem grijă de natură, dar puțini dintre oameni pot face ceva personal, însă John Hardy, a avut o idee privind crearea unor comunităţi educative în adîncul junglei şi cîmpurilor de orez din Bali, Indonezia, în care invită atît localnicii, cît și străinii pentru studii.
Şcoala Verde este una dintre cele mai neobişnuite şcoli din lume: clădirea este construită din bambus, iarbă şi lut.
Acum, școala continuă să crească rapid, sunt construite noi complexe şi clase, pentru a găsi și a menţine resursele în limita comunității. Scopul principal al școlii este educaţia unei generații noi, care va dori și va fi capabilă să schimbe situația din țară și în lume, să poată lua o atitudinea specială faţă de natura înconjurătoare.
Aici teoria este inseparabil legată de practică. Multe clădiri nu au pereți, doar pardoseli și tavane de bambus, ceea ce face aerul mereu proaspăt și iluminatul - natural.
Pentru a genera energia electrică sunt utilizate sursele alternative: panouri solare şi turbina instalată în rîu, care produce zilnic aproximativ 8000 W.
Legumele sunt cultivate în grădina școlii, în care elevii muncesc cu zel. La Şcoala Verde, sunt învățați cum să crească orezul ecologic curat, folosind doar îngrășămintele naturale. Școala are o fermă proprie, cu o mulțime de animale. Zilnic, din produsele naturale se prepară o masă completă pentru patru sute de oameni.
Aici, copiii învață nu doar obiectele generale de bază, ci de asemenea văd cum creşte orezul şi de unde se ia ciocolata. Ideea de bază a școlii sunt cunoștințele pe care copiii le vor primi şi care îi va încuraja să-şi continue studiile ca mai apoi să se perfecţioneze.
Acest lucru este evidențiat de motto-ul școlii: Studierea prin practică. Se înțelege că elevii nu vor învăţa doar teoria, ci vor însuşi, de asemenea, foarte multe exemple din practică. Este dovedit că această abordare încurajează la copii setea de cunoaştere și promovează capacităţi pentru activitatea de cercetare.
Unul dintre indicatorii cheie pentru fiecare școală este dispoziţia copiilor. Elevii vin cu bucurie la Şcoala Verde.
O atenție deosebită, este acordată de asemenea, dezvoltării abilităților creative. Copiii desenează, creează obiecte meşteşugăreşti, montează spectacole, dansează și cîntă - toate activităţile extraşcolare sunt incluse în orar împreună cu obiectele de bază.
În ciuda atmosferei aparent uşoare, aerului proaspăt și timpului însorit, la şcoală se urmăreşte foarte strict disciplina, elevii învaţă bunele maniere şi respect unul faţă de celălalt cît şi de personal. Şcoala are propriul Cod de conduită, iar pentru unele contravenţii elevii pot fi exmatriculaţi.
Fondator al Școlii Verde - John Hardy
Sursa: lifeglobe.net