Сeaiul de cimbrişor — veriabil antibiotic al naturii
Cimbrișorul este o plantă medicinală care înflorește din luna mai până în luna septembrie și poate fi întâlnit atât la campie, cât și în zonele de deal și de munte. Este folosit ca remediu naturist pentru tratarea bolilor de stomac; în bucatarie se folosește pentru condimentarea mâncărurilor.
Cimbrişorul a fost denumit “antibioticul săracului” datorită multiplelor sale proprietăţi:
- expectorante, antiseptice pulmonare şi intestinale, antiastmatice, sudorifice, antitusive;
- hepatoprotectoare, colagoge, coleretice, carminative, stomahice, antidiareice, antispastice, antihelmintice;
- antimicotic superactiv;
- diuretice, diaforetice, uşor depurative, stimulatoare ale funcţiilor rinichilor;
- antihemoragice, hemostatice;
- sedative ale sistemului nervos;
- vulnerare, puternic antiseptice extern, bactericide, antivirale, dezinfectante;
- stimulente generale, tonice locale, reconfortante;
Cimbrişorul prezintă următoarele acţiuni specifice:
- efect curativ în laringite, traheite, gripă, bronşite, infecţii respiratorii şi tuse convulsivă, tuberculoză (datorită uleiului eteric);
- stimulează funcţiile hepatice (secreţia bilei de către ficat şi contracţiile vezicii biliare) şi pofta de mâncare la anemici şi are rol în dischinezie biliară, enterocolite, enterite, dureri de stomac, dispepsii nervoase, crampe abdominale, constipaţie, aerofagie, meteorism intestinal, hemoragii interne, hemoroizi;
- reumatism, artrite, sciatică, scleroză în plăci;
-nevroză astenică, neurastenie, stări de oboseală, depresie psihică, migrene, apatie, convalescenţă, anemie, stări de slăbiciune, epilepsie, paralizie;
- stimularea memoriei;
- inflamaţii ale sânilor, dureri menstruale, spasme ale organelor genitale;
- eliminarea viermilor intestinali (ascaridioză, oxiurază) datorită timolului din ulei;
- alcoolism;
- ulceraţii tegumentare, răni, furuncule, abcese, arsuri, panariţiu
Forme de utilizare în terapeutică
· Infuzie
Datorită timolului din uleiul eteric, ceaiul de cimbrişor poate fi folosit la eliminarea viermilor intestinali
Ca plantă medicinală se utilizează (intern) în: bronşită, tuse convulsivă, astm, răguşeală.
Având acţiune antiseptică puternică, acţionează asupra ficatului şi rinichilor, ameliorând starea lor de funcţionare. Substanţa amară în asociaţie cu ceilalţi componenţi chimici din drog dau ceaiului de cimbrişor şi proprietăţi stomahice şi stimulente, care îl fac să fie un bun tonic în cazul anemiilor. Intern, se foloseşte sub formă de infuzie – 1-2 linguriţe de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se beau 3 ceaiuri călduţe pe zi (îndulcite cu miere de albine), de preferinţă înaintea meselor principale.
Ulei
Uleiul de cimbrişor este un stimulator puternic al imunităţii în cazul maladiilor infecţioase. Este util în afecţiunile căilor respiratorii superioare (rinită, inflamarea nazofaringelui), în bronşite, pneumonii – elimină fenomenele de stază. Posedă proprietate analgezică în artrite, miozite, nevrite.
Băile aromatice cu ulei de cimbrişor tonifică sistemul vegetovascular, majorează tensiunea arterială la hipotonici, normalizează digestia (înlătură spasmele, degajarea de gaze şi meteorismul gastric şi intestinal), favorizează curăţarea organismului de reziduuri, alină durerile menstruale, elimină procesele inflamatoare ale aparatului urogenital.
ANTIMICOTIC REDUTABIL
Fiind un bun antiseptic, uleiul de cimbrişor cicatrizează plăgile, este benefic în afecţiunile cutanate (eczemă, dermatită, scabie etc.), manifestă efect antimicotic (tratează candidoza şi alte afecţiuni micotice), este util în tratamentul afecţiunilor urogenitale (cistită, uretrită, vaginită). În cosmetologie uleiul de cimbrişor se foloseşte pentru întărirea părului, restabileşte structura unghiilor. Este ulei de notă superioară.
Extern, se utilizează tot sub formă de infuzie – 100 g plantă uscată şi mărunţită, la 3 litri apă clocotită. După 30 minute se strecoară şi lichidul astfel obţinut se toarnă în apa din cadă care trebuie să aibă temperatura de 37 0C. Se aşteaptă 15-20 minute înainte de folosire. Nu se supradozează deoarece provoacă tulburări gastrointestinale, excitaţii nervoase urmate de depresie.