ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Secrete pentru grădină din trusa bunicii

Bunica folosea la ingrijirea plantelor ei remedii exclusiv "naturale", pe care le avea la indemana in gospodarie, fie ca era vorba de curatarea plantelor, fie de ingrasarea florilor din ghiveci sau combaterea daunatorilor.

Ingrasaminte

Coaja de ou - cand consumati oua nu mai aruncati cojile, clatiti-le bine, chiar daca ati spalat oul inainte de a-l folosi, lasati-le sa se usuce si pisati-le pana obtineti un praf. Presarati-l peste pamantul din ghivece sau adaugati-l in apa cu care udati florile. Este un ingrasamant natural foarte bun pentru florile de aparatament.

Apa biologica (de cartofi, legume etc.) - cea in care ati ati spalat sau ati fiert cartofii ori legumele pastrati-o si udati cu ea plantele. Mineralele si vitaminele pe care le contine vor hrani planta si o vor revigora.

Zahar - spre primavara, pentru a revigora plantele si pentru a le pregati de sezonul cald, perioada in care, de regula, acestea fac si flori, dizolvati o lingura cu zahar in un litru de apa cu care veti uda florile. Efectul de hranire este garantat.

Zat de cafea - amestecati zatul care v-a ramas de la cafea cu putina apa si turnati-l peste pamantul din ghiveci. Ca si dumneavoastra, planta va fi curand revigorata.

Daunatori

Cu toată atenția pe care o acordăm grădinii noastre, ne trezim într-o bună zi cu „musafirii nepoftiți“, diferiți agenți patogeni și dăunători, care se instalează pe plantele noastre, cu scopul de a le ataca; la început lent și dacă nu luăm măsuri de combatere se poate ajunge până la distrugerea totală a recoltei.

Așa se întâmplă cu majoritatea legumelor (roșii, castraveți, varză, pepeni etc.) dacă nu luăm măsuri eficiente și la timp.

Majoritatea cultivatorilor de legume apelează la substanțe chimice (insecticide, fungicide) care distrug dăunătorii; dar în același timp afecteză calitatea legumelor noastre.

Există și tratamente naturale care mențin starea de sănătate a plantelor din grădina noastră, fără a le afecta calitatea și gustul. Eu folosesc de câțiva ani cu rezultate foarte bune pentru culturi, tratamente cu zeamă de urzică sau alternativ cu zeamă de coada-calului.

Procedez în felul următor: la 10 l de apă rece pun 1 kg de plantă (urzică sau coada-calului) și o las la macerat timp de 24 de ore. Apoi strecor zeama și o pun în pompa de stropit. Operațiunea de stropire se face printr-o baie completă a plantei și la foarte scurt timp după ploaie. Este recomandabil să stropim întreaga grădină pentru eficiență sporită; astfel evităm transmiterea bolii la alte plante.

Precizez că în anii trecuți unii dintre vecinii mei, tot grădinari amatori, se plângeau că toată recolta de roșii s-a mănat, practic s-a distrus, în timp ce la mine toate au rezistat până toamna târziu.

Tratamentul este ieftin, eficient și la îndemâna fiecărui grădinar. Merită să încercați.

Usturoi - daca vreti sa nu aveti probleme cu vampirii aceia minuscului (puricii si paienjenii) care traiesc dn seva plantelor, infigeti in pamantul din ghiveci, la o adancime de un centimetru, cativa catei de usturoi curatati de coaja.

Scrum de tigara - tutunul sau scrumul de tigara se lasa peste noapte in apa (o parte tutun la opt parti apa). Cu ea se uda apoi cate putin la radacina fiecarei plante.

Sapun - ori de cate ori plantele dumneavoastra fac paduchi sau sunt atacate de paianjenul rosu, spalati cu multa grija toate frunzele, inclusiv tulpinile, cu o carpa moale inmuiata in apa in care ati dizolvat putin sapun (trei parti apa, o parte sapun). Preventiv, se spala plantele de doua ori pe an: la curatenia de primavara, apoi la cea de toamna.

 

Sursa: gradina-online.ro

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 26 iunie 2015 9:00
Vizualizări: 13905

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322