ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Secretele consumului ceaiurilor din ierburi

Cultura consumului ceaiului din ierburi are rădăcini în trecutul îndepărtat. În istoria farmaceutică a majorității dintre țări există experiența tratamentului cu ierburi a diferitor maladii.

Prin ce ceaiul din ierburi este mai folositor decît cel obișnuit? El nu conține cafeină, ce are un impact negativ asupra sistemului cardiovascular și a organelor respiratorii. Nu conține tanină – substanță tanantă ce provoacă iritație, somnolență și irascibilitate. Băuturile ce conțin cafeină nu pot fi întrebuințat în timpul dietelor și tratamentului tractului gastrointestinal. Iar infuziile din ierburi pot fi consumate chiar și de copiii de trei ani. În loc să administrați doze de antibiotice și sedative, mai bine turnați-vă o cană de infuzie din ierburi.

Ierburile pot fi preparate de sine stătător, sau procurate în farmacii. A doua variantă este mai convenabilă dacă în regiunea voastră nu cresc plantele necesare sau nu doriți să le culegeți și să le uscați.

De regulă, ceaiurile din ierburi se infuzează în proporția de 1-2 linguri la 1 pahar de apă. Informații mai detaliate puteți găsi pe Internet sau pe ambalaj. Nu faceți însă abuz cu cantitatea mixului de ierburi – unele dintre ele, în exces, pot fi periculoase pentru sănătate și viață.

Dacă culegeți singuri ierburile, păstrarea calităților lor curative poate fi efectuată în cîteva moduri. Cea mai simplă metodă este uscarea. Frunzele, rădăcinile și tulpinile plantelor se taie mărunt și se aranjează pe hîrtie sau pe un suport. Lăsați ierburile la soare pentru cîteva zile. Plantele se vor usca, dar nu vor pierde mirosul și gustul. A doua metodă presupune fermentarea și uscarea. Ingredientele mărunțite se umezesc, apoi se dau la cuptor la foc mic pe 5-6 ore. Apoi temperatura se mărește pentru ca plantele să se usuce bine.

Amestecurile din plante se infuzează în vase din sticlă sau ceramică. Pentru comoditate, se pot prepara în termos, pentru a le păstra pe mult timp proprietățile. Termosul se opărește înainte de întrebuințare. Imediat după umplere, termosul este închis ermetic. Dacă într-un vas obișnuit ierburile se infuzează cel puțin 2-3 ore, atunci în termos această perioadă se reduce pînă la 20-30 de minute.

Ceaiurile din plante au un spectru larg de acțiune. Acestea pot fi împărțite convențional în:

- Vitaminoase (măceș, sulfină galbenă, gălbenele conțin vitaminele c. B6 și B12). Aceste infuzii sînt o alternativă pentru complexele de vitamine și minerale, pentru că nu provoacă alergii și nu au efecte adverse.

- Răcoritoare (melisa, frunze de merișor și zmeură potolesc setea pe timp de arșiță și combat simptomele insolației);

- Încălzitoare și diaforetice (frunze de zmeură, flori de tei și vîcs alb reduc febra în cazul răcelilor la copii și maturi);

- Calmante (menta, talpa gîștei și valeriana calmează excelent stresul, nevrozele și combat insomnia);

- curative (aceste amestecuri pot fi privite, mai degrabă drept medicamente, decît ceaiuri obișnuite. Sînt întrebuințate pentru soluționarea problemelor de sănătate, cînd nu doriți să beți pastile și să faceți injecții);

Dacă doriți să vă tratați cu ierburi, atunci trebuie să aveți răbdare. Efectul lor, desigur, nu este atît de rapid, ca paracetamolul și analgezicele, însă nu sînt atît de periculoase pentru sănătate. Vă propunem cîteva rețete:

Pentru hipertensiune și dureri de inimă

1 linguriță talpa gîștei, ½ linguriță de vîsc alb, ½ linguriță de sovîrf, 1 linguriță de gălbelene.

Faceți o infuzie din aceste ierburi și 2 pahare de apă fierbinte, nu clocotită, pentru că aceasta „ucide” proprietățile gălbenelilor. Beți de 2-3 pe zi cîte ½ pahare.

Pentru bronșită cronică și astm bronșic

1 lingură de mușchi islandez, 1 linguriță de frunze de pătraligină, 1 linguriță de frunze de eucalipt.

Mușchiul islandez este un antibiotic natural deosebit. Extractul pe apă este foarte amar, de acea, ar putea provoca acutizarea maladiilor hepatice și biliare, precum și colice în stomac. Pentru a scăpa de amărăciune măcar parțial, fierbeți mușchiul în 0,5 l de apă cel puțin 10 minute. Apoi adăugați pătlagina și eucaliptul. Infuzați la cald, cel puțin jumătate de oră. Pentru a scăpa de maladiile bronho-pulmonare, trebuie să consumați cel puțin 2 pahare de soluție pe zi.

Pentru scădere febrei și ameliorării stărilor de răceală

1 linguriță de frunze de zmeură, 1 linguriță de sovîrf.

Turnați peste ierburi 1 pahar de apă clocotită și răciți puțin. Infuzia căld se bea cîte ½ pahare la fiecare jumătate de oră, pînă cînd febra nu va scădea.

Sensibilitate la unele componente depinde de capacitățile individuale ale organismului. Încercați diferite rețete de ceaiuri din ierburi, pînă cînd nu veți găsi unul potrivit.

 

Sursa: rus-health.info

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
182
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
151
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
136
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
334