ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Secretele plantelor medicinale. Cum să strângi ierburi pentru uscat




 

Drumul unei plante de pe felia ei de pamant si pana in cana de ceai medicinal are cateva halte. Nu orice planta poate deveni automat ceai medicinal, doar pentru ca asa scrie in carte, ca are proprietati terapeutice.

Ca sa ai ce sa usuci, trebuie sa stii cand si cum recoltezi

Pentru a obtine o materie prima de buna calitate trebuie sa cunosti care dintre componentele unei plante are continutul cel mai ridicat in substante active (radacini, rizomi, parti aeriene, scoarta, frunze, flori, fructe sau seminte).

Nimeni nu o sa te imbie vreodata cu un ceai de radacini de musetel. Si asta pentru ca mai toti stiu care parte se foloseste de la aceasta planta: floarea. Dar pentru plantele mai putin cunoscute trebuie sa te interesezi, sa vezi ce culegi si cum usuci. Momentul de recoltare este conditionat de stadiul de dezvoltare al plantelor si de anotimp.

Daca ai nevoie de fructe, nu o sa culegi primavara. Plantele medicinale se recolteaza pe timp uscat, dimineata, dupa ce roua s-a evaporat, sau dupa-amiaza, pana la apusul soarelui.

Ce parte de planta vrei?

Trierea plantelor trebuie sa inceapa inainte de a te afla in fata suprafetei pe care vrei sa le usuci. Nu este indicat sa te afli in podul casei cu o tufa de rododendron smulsa cu radacina cu tot si sa realizezi, brusc, ca pe langa ca planta respectiva este ocrotita, tu nu vrei sa pui la uscat decat petalele!

Pentru protectia plantelor medicinale perene, in vederea asigurarii perpetuarii speciei, trebuie sa tii cont ca radacinile, rizomii, bulbii si tuberculii (partile subterane ale plantei) se recolteaza primavara timpuriu ori toamna, tarziu, dupa ofilire. Partile aeriene ale plantei se recolteaza de obicei cu putin inainte de inflorirea completa sau in timpul infloririi.
Nu uita: atunci cand plantele sunt in saci, inainte de a le pune la uscat, unele parti de planta fac identificarea lor mai grea.

Sfatul specialistilor este sa ne aprovizionam doar pentru o iarna, pentru ca, in timp, plantele isi pierd puterea tamaduitoare. Oricum, in fiecare an iese o generatie noua de plante!
Stiai ca…

Plantele nu se spala inainte de a fi puse la uscare, dar, in unele cazuri, se pot taia marunt? Ideal e sa gasesti plante care nu au pe ele praf sau noroi si sa nu le recoltezi dupa ploaie.
Temperatura de uscare in casa nu are voie sa depaseasca 25°C? Deci nu insira plantele deasupra cuptorului. Aeriseste-le din cand in cand, nu le lasa in aceeasi pozitie.

Nu folosi recipiente de plastic sau cutii de tabla pentru uscare si pastrare si nu tine plantele uscate la lumina. Poti folosi borcane colorate – se spune ca cele verzi sunt cele mai bune.

Pentru uscare…

Trebuie sa aduni doar plantele sanatoase, curate, fara insecte. Asta te va ajuta mult in momentul cand ai ajuns acasa si trebuie sa arunci o ultima privire plantelor pe care le intinzi la uscat. Stii ca ele incep sa transpire si se innegresc dupa ce le-ai pus la uscat? Asta va face ca, daca ai ?scapat? si plante zdrobite sau indoite, ele vor avea un aspect mai putin satisfacator dupa ce incepe uscarea. E mai bine sa le indepartezi.

Scoate din gramada orice ti se pare suspect. Frunzele sau florile zdrobite care s-ar putea strecura pe suprafata ta de uscare ar avea o suprafata de contact mai mare cu aerul si astfel s-ar distruge mai multe celule care contin uleiuri volatile.

Procedeul industrial

Este bine sa nu confunzi uscarea ?de casa? cu cea industriala. Atunci cand este vorba de mari producatori de leacuri bazate pe plante medicinale este firesc sa se foloseasca alte metode, dar acestea sunt diferite de ce se poate intampla la tine acasa.

Chiar daca auzi de uscare industriala care implica temperaturi mai mari, gandeste-te ca, pe langa temperatura, utilajele industriale ofera si alti factori la uscare, pe care tu nu-i poti obtine acasa. Aerul incalzit prin baterii solare tine deja de alt nivel de lucru decat cel de acasa.

Uscarea in casa

Pentru uscarea in casa, adica neindustriala, un loc bun e podul caselor. Daca nu ai, e buna si o camera mai intunecoasa.

Pentru a putea fi pastrate, plantele sau organele lor trebuie sa fie bine uscate. Prin uscare, plantele nu trebuie sa-si piarda culoarea si mirosul natural. Ele se intind in strat subtire, pe panza sau hartie alba, pe foi de cort sau gratare de nuiele.

La soare se pot expune pentru uscare flori albe, radacini, scoarta. La umbra se vor usca flori colorate, frunze, muguri.

Pentru depozitare se folosesc doar ambalajele din hartie, panza sau sticla.
Plantele otravitoare nu se usuca langa celelalte!

O metoda veche si eficienta

Nu toate plantele se pun pe suprafete plane pentru a fi uscate. Unele se atarna de grinzi, in pod sau in spatii cu putina lumina si cu o buna ventilare, care nu sunt umede.
Poate ai vazut in casa bunicii cum punea cimbrul sau leusteanul. Poti incerca si tu sa atarni plantele dupa ce le-ai prins cozile intr-un buchet.

Uscarea poate fi si daunatoare

Calitatea plantei pe care o vei folosi in ceaiul tau (sau in orice alt fel care te va ajuta sa te tratezi sau intaresti) tine mult de procesul de uscare. De aceea plantele puse la uscat in straturi, pe suprafete plane, trebuie intoarse din cand in cand, ca sa se usuce pe toate partile si ca sa nu ajunga sa putrezeasca. O uscare la temperatura prea mare schimba proprietatile plantelor, iar unele pot ajunge sa faca rau.

Sa nu uiti sa pui o eticheta pe plicul unde pastrezi plantele medicinale uscate! Uneori, cand sunt pulbere, le recunosti mai greu dupa culoare, textura sau miros.

O varianta inedita de stocare si folosire a plantelor medicinale

Dupa ce le-ai cules si uscat, plantele pot sa aiba si o alta destinatie decat cea clasica, adica in pliculetul cu eticheta si, ulterior, in cana ta cu ceai. Ce-ai zice sa incerci sa le pui… in perna? Insomnia este una dintre afectiunile la care o mana de plante medicinale pusa in perna poate ajuta!

Odoleanul, hameiul, roinita si levantica sunt unele plante pe care te poti baza. Ele se usuca dupa metodele prezentate mai sus, fie pe hartii albe, fie atarnate in buchete si apoi se pun in saculeti de panza care sunt plasati in interiorul pernelor.

Hameiul este cunoscut de multa vreme ca un bun somnifer.

 

Источник: sanatate.unica.ro

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
194
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
309
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
425
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
287