ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Secvenţe din programul de radio nr. 8: Rusia: Casa noastră sau sursa pan-europeană de materie primă?



Secvenţe din programul de radio nr. 8:

Rusia: Casa noastră sau sursa pan-europeană de materie primă?



Efimov V.A.: În general, în economia rusă, toate evenimentele se examinează din două pozitii: sau Rusia – e Casa noastră, sau Rusia – e sursa pan-europeană de materie primă.  Dacă această ţară este Casa noastră, atunci noi dezvoltăm economia diversificată echilibrată, creăm condiţii pentru viaţă, studii şi odihnă. În caz contrar, totul ce este necesar pentru noi se planifică  în afara Rusiei. Şi aici sunt necesare numai 30-50 milioane de oameni pentru efectuarea livrărilor de  materie  primă, primirea, recepţionarea şi eliminarea deşeurilor în urma celor, cărora noi îi furnizăm materia primă. Nenorocirea noastră constă în incertitudinea conceptuală a gestionarii, o parte din decizii sunt orientate spre conceptul: Rusia - Casa noastră, şi cealaltă parte - spre conceptul creării unui antrepozit mondial.

AV: Aţi putea dvs. să daţi exemplu de soluţii, orientate spre obiective diferite?

Efimov VA: Preşedintele rus Vladimir Putin, realizând conceptul Rusia - Casa noastră, ia măsuri pentru îmbunătăţirea bunăstării poporului, pensionarilor, militarilor. Acestea sunt exprimate în creşterea pensiilor şi soldelor. Şi totuşi fiecare dintre aceste hotărâri sunt blocate "la timp" de către Guvern, care realizează conceptul diferit prin inflaţia preţurilor vizate. În special, aceste procese au luat o întorsătură “rafinată”  în 2002, când pentru orice persoană rezonabilă a fost evidentă  necesitatea actuală de a redresa dezechilibrul intersectorial  prin reducerea preţurilor la energie, cel puţin cu 20 - 30%. În schimb, Guvernul a luat pe o cale opusă. Astfel, în ţară s-a manifestat opoziţia a două concepte, care se exclud reciproc: euro-americană (Biblică), prezentată de  "Familie" şi Kasianov, şi Conceptul securităţii publice, prezentat de către Preşedintele Rusiei V.V. Putin.

AV: Viktor Alexeevici, oare este justificată opoziţia opiniilor Prim-ministrului şi Preşedintelui faţă de aceeaş problemă?


Efimov VA: E o observaţie justă. Preşedintele trasează sarcina, privind dezvoltare accelerată a ţării. Avem tot dreptul să facem acest lucru - de la resursle naturale până la umane. Oare suntem mai răi decât Kazahstanul sau China? Cu toate acestea, primim răspunsul "Nu vom avea accelerări. “Accelerările ne ameninţă cu greşeli. Avem nevoie de soluţii echilibrate”.

Preşedintele: "Prim-ministru trebuie să prezinte propuneri, privind restructurarea sistemului puterii executive".

Kasianov: "În viitorul apropiat schimbările radicale nu vor avea loc, în continuare va fi prelungită realizarea unei suprastructuri uşoare”.


Preşedintele solicită crearea mediului, în care cetăţenii vor câştiga bani buni şi va fi formată cererea de consum pentru a efectua invesţii profitabile în economia ţării. Premierul explică ritmul lent al dezvoltării economiei prin “complexurile” populaţiei.

Preşedintele şi ajutorul lui Andrei Illarionov sunt nedumeriţi în privinţa creşterii tarifelor monopolurilor naturale cu 35%, precum şi asigurărilor referitor la inflaţia moderată. Între timp, noi toţi am devenit martorii ai creşterii enorme a preţurilor de vânzare cu amănuntul pentru benzină. În acelaşi interval de timp s-au ridicat preţurile la energia electrică, serviciile de cale ferată, de furnizare gaze naturale, de foraj. Nu este clar, de ce preţurile la alte mărfuri trebue să crească în proporţii mai mici, de ce inflaţia ar trebui să fie mai joasă decât preţurile la energie?
Pentru a păstra echilibrul intersectorial şi un singur complex economic naţional, inflaţia planificată ar trebui să depăşească în mod semnificativ ratele planificate  de creştere  a tarifelor.

Componentele inflaţiei, care rezultă din sfera de producere, sunt legate de factorii stabili, care nu pot duce la o schimbare semnificativă a randamentului sistemului de producţie timp de mai mulţi ani (profesionalism, gestionare calitativă, tehnologia de producţie). Deci, cheia de la lada inflaţiei se află în serviciul de deservire a industriei de prelucrare, în algoritmii interacţiunii sale cu sistemul monetar de creditare  şi sistemul energetic al ţării.

Procesul de distrugere se începe cu cămătoria bancară - furnizarea banilor la începutul procesului de Restrecturare cu 210% pe an şi, nu mai puţin nebune, 23%, în circumstanţele actuale. Dobânda de împrumut, atribuită la costul de producţie, contribuie la creşterea costului acesteia şi începe volantul inflaţiei.

AV: Dar cum acest lucru se referă la tarifele monopolurilor naturale?

Efivov VA.: Ratele de creştere a tarifelor, depănând cu inevitabilitatea inflaţiea, sunt în continuare o zonă de support pentru numere, formate din două cifre în cămătărie. Ciclul complet al dialecticii de distrugere poate fi descris în logica următoare: - inflaţie - tarife - inflaţie - cămătorie – cercul vicios s-a închis.

Astfel, procesul de pedalare a inflaţiei se realizează după schema clasică dublă. Ieşirea din acest cerc vicios nu este posibilă, până la interzicerea legislativă, privind cămătăria, sau creşterea tarifelor. Să contăm pe o eliminare simultană a acestor instrumente de distrugere a statului nostru, pur şi simplu nu putem. De altfel, în SUA revizuirea tarifelor monopolurilor naturale aparţine exclusiv Congresului. La noi, acest drept trebuie să aparţină exclusiv Preşedintelui. Numai atunci el va putea înfluenţa într-adevăr bunăstarea poporului.

AV: Dar de ce încă există o astfel de diferenţă de preţuri? Şi unde ne vor duce aceste procese?

Efivov VA.: Măsurile Guvernului, întreprinse în 2002 şi planificate pentru anul 2003, pentru majoritatea oamenilor, duc la o dezastruoasă diferenţă de venituri, salarii, condiţii de muncă şi de viaţă, în funcţie de apartenenţa sectorială, dar nu de intelect, sau de munca depusă. Agenţia energetică din Rusia propune să combine, între timp, sistemul nostru energetic cu cel European. Gazpromul construieşte conductele de petrol spre Europa. Rusia dintr-o ţară cu un sistem echilibrat al gospodăriei ramificate se transformă într-un “Electro-Gaz-Prom”. Orice altă activitate în Rusia va deveni curând nerentabilă. Această strategie necesită o reducere a populaţiei naţionale  până la 30-50 de milioane. Şi ca un instrument de genocid sunt utilizate specula şi tarifele monopolurilor naturale.

AV: Se pare că problema tarifelor este o chestiune a domeniul politicii, care nu se supune chiar Preşedintelui?

Efimov VA: Particularitatea ţării noastre rezidă în faptul că tendinţele spre schimbările  semnificative  economice sunt formate, ca şi în timpuri trecute,  în cadrul sistemului de guvernare supranaţional. A contracara acest lucru, aşa cum s-a dovedit, este imposibil chiar şi la nivelul puterii prezidenţiale. Datorită faptului că poziţia Preşedintelui este evidentă.  Sosirea lui în eşaloanele superioare de putere a fost marcată, de repetate ori, de rata de refinanţare mai mică, de cerinţa  naţionalizării Băncii Centrale, de respingerea categorică a creşterii tarifelor, după cum a declarat însuşi Preşedintele şi adjunctul său Illarionov A.  în numeroasele interviuri. Tarifele, de asemenea, neagă toate măsurile Preşedintelui de natură socială - majorarea pensiilor, alocaţiilor, veniturilor  militarilor.

Organizată, împotriva voinţei Preşedintelui, rata de promovare a tarifelor, nu întâmplător este însoţită de argumente cu privire la nevoia de a pregăti un singur candidat la preşedinţie din partea blocului, care se numeşte democratic. Cu toate acestea, planurile date nu vor reuşi. Preţedintele şi-a făcut alegerea în favoarea poporului şi poate conta pe sprijinul lui, chiar dacă rezultatele  acestei alegeri, pentru moment, sunt blocate din cauza pregătirii incomplete a bazei de resurse umane pentru a traduce în viaţă cursul Preşedintelui.

 

Efimov VA
 16.07.2002

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 29 mai 2010 11:46
Vizualizări: 2938

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
326