Secvenţe din programul radio «Iluminare» nr. 22: Cine este domnul Putin? (+ Audio)
Secvenţe din programul radio "Iluminare" nr. 22: Cine este domnul Putin? (+ Audio)
A.V.: Viktor, în titlul programului nostru, dvs. aţi pus o întrebare, care aparţine unuia dintre corespondenţii de Vest, răsunând odată la Davos: "Cine este dl Putin?" Si aţi putea dvs., anticipând discuţia noastră despre Putin, să comentaţi faptul apariţiei şi actualizării continuă a acestei întrebări?
Efimov V.A.: Aţi remarcat foarte corect că pentru mass-media la ziua de azi această întrebare nu este mai puţin relevantă decât imediat după sosirea lui V.V. Putin la putere. Principiile de conducere, implementate de suveranul nostru V.V. Putin nu se coordonează nici cu un oricare model primitiv, construit timp de zece ani: adepţii de stânga-de dreapta, planificatorii de piaţă, roşii- albi, marxişti-anticomunişti. În acelaşi timp, în spectrul politic impus, V.V.Putin este echidistant nu numai de la aripa pseudopatriotică, ci şi de la aşa-numitul centrul politic, în ciuda încercărilor acestui centru de a reprezenta o intimitate cu preşedinte. Această circumstanţă face din suveranul nostru o enigmă cât pentru Europa de Vest, atât şi pentru strategii politici interni. Pentru noi, acest fapt este o dovadă directă că Putin nu se încadrează în conceptul biblic de guvernare, impus societăţii noastre. La urma urmei, din alte poziţii, din poziţiile Conceptului de Siguranţă Publică "Apă moartă", cei din stânga, din dreapta şi din centru sunt o comandă unică, iar fiecare partid joacă vioara lui în orchestra biblică unică a conducerii conceptuale de control euro-american. Se pare că V.V. Putin a reuşit să se ridice deasupra acestui caleidoscop în favoarea unui singur "partid" – poporului multimilionar din ţara noastră. Judecând după presa, atât din Rusia, cât şi din Vest, atitudinea faţă de V.V. Putin este precaut-negativă. Cu această ocazie, poate pentru prima dată într-un singur cor de voci s-au amestecat perfect mass-media pro-democratice occidentale, şi, opoziţia deschisă faţă de fostul regim. În opinia noastră, anume această unitate de "elită" şi este o dovadă că de astă dată majoritatea oamenilor din popor, care au votat pentru V.V. Putin, au făcut o alegere bună. Dar, în timpul domniei lui V.V.Putin rata de creditare, ca parametrul principal de guvernare la nivel mondial, a scăzut de 8 ori şi acum constituie 21% pe an.
A.V.: V.V. Putin, cu adevărat, stă deoparte de "elita" actuală. Prin ce se explică acest fapt?
Efimov V.A.: V.V. Putin învingătorul, spre deosebire de rivalii săi înfruntaţi, provine dintr-o familie de muncitori simpli. În perioada sovietică, el nu aparţinea la nici un fel de corporaţie "elitară", moştenitorii şi succesorii căreia sunt actualele elite "democratice" şi "patriotice", uniforme după esenţa lor, precum şi liderii lor care, în măsură egală, se confruntă cu poporul pentru a-şi îndeplini interesele lor egoiste şi corporative (KGB - nu este o corporaţie, ci o activitate ingrată cu privire la asigurarea securităţii poporului în stat, uneori îmbinată, în mod forţat, cu asigurarea securităţii clanurilor aparte şi a grupurilor de "elită"). Omul care s-a format într-un anumit grup social, iar aceasta este o perioadă de viaţă de până la 15-20 de ani, îşi păstrează în sine un angajament de bază pentru acest grup social, şi V.V. Putin nu va fi în această privinţă o excepţie, oricât acest fapt nu ar întrista pe multe persoane din cercuri de "elită".
A.V.: Şi cum aţi evalua atitudinea curentă faţă de V.V. Putin în ţară?
Efimov V.A. : Cred că ne ciocnim cu o situaţie absolut nestandardă. Amintiţi - vă despre Elţin. Toate ideile despre dânsul, rating-ul lui au fost determinate de acţiunile de PR şi de hipnotizare din partea TV. Cât priveşte V.V. Putin, în ciuda persecuţiei deliberate, ratingul său printre oamenii din popor, şi în opinia publică din străinătate este într-o creştere continuă, despre el se vorbeşte ca despre un adevărat lider al secolului XXI. Aceasta este o consecinţă a faptului că deja primele decizii majore ale lui V.V. Putin nu poartă un caracter de marionetă, ci unul autocrat şi conceptual-semnificativ. Este vorba, în primul rând, despre infuzarea bunului simţ în împărţirea teritorială a Rusiei, în formarea puterii verticale. Din poziţii conceptuale, diviziunea internă şi teritorială după principiu naţional, tipic pentru trecutul maxist-leninist", nu este decât o capcană, o mină cu o acţiune întârziată, iar numărul de subordonaţi de primul nivel în varianta optimă trebuie să fie de 7-9 oameni, şi nu 89 cum a fost până de curând. Modificări în aceste chestiuni fac din V.V. Putin, şef al Kremlinului, un lider de stat. Importanţa, transparenţa şi claritatea deciziilor luate îl deduc pe V.V. Putin la un nivel de conducător al guvernării supranaţionale globale, care e mai presus, decât preşedinţii occidentali , care, la rândul lor, din punct de vedere conceptual, nu sunt independenţi. Acest lucru îi permite să facă o politică externă independentă, principial nouă, care, în cele din urmă, trebuie să fie o continuare a politicii interne. Doar secretul supremaţiei incontestabile lui I.V. Stalin asupra colegilor lui occidentali a fost, de asemenea, gradul lui de înţelegere a principiilor de guvernare la nivel mondial. Numai această înţelegere şi poate asigura invulnerabilitatea lui V.V. Putin, apărarea împotriva atacurilor de pe orice poziţii.
Efimov V.A.
04.02.2003 PM