Secvente din programul radio nr.16 Darwinismul. Motivul ideologic ascuns si lipsa de argumente stiintifice. (+ Audio)
Secvente din programul radio nr.16
Darwinismul. Motivul ideologic ascuns si lipsa de argumente stiintifice.
Efimov V.A.: In 1859 a fost publicata cartea lui Charles Darwin “Originea speciilor prin selectia naturala”. Esenta ei consta in ceea ca toata diversitatea vietii de pe Pamant a fost formata dintr-o radacina unica, de la un stramos comun pentru toate tipurile. In ceea ce priveste sursa primara, teoria lui Darwin se baza pe teoria Evului Mediu, privind procrearea aleatorie a fiintelor vii, aparitia celulei din viata minerala. Darwinismul de la inceputurile sale se pozitiona nu atat ca o scoala stiintifica, ci mai degraba ca bazele ideologice pentru filozofia materialist, care il neaga pe Dumnezeu ca un singur pentru toate fintele vii de pe Pamant si Creatorul Atotputernic. Prima editie germana a cartii “Das Kapital” Karl Marx a dedicat-o lui Darwin si pe pagina de titlu a scris: "Lui Charles Darwin de la admiratorul infocat”. Toate informatiile mai tarzii, furnizate de catre arheologi, paleontologi nu confirmau, ci respingeau concluziile lui Darwin, si, totusi, o astfel de absurditate, cum ar fi originea balenelor de la ursi ce vanau in mare, si a omului de la o maimuta inteleapta cu spatele indreptat, pana in ziua de azi face parte din programul nostru de invatamant.
A.V.: In opinia dumneavoastra, care sunt consecintele ideologice ale teoriei lui Darwin?
V.A.: Daca omul este creat de Sus, atunci el trebuie sa traiasca dupa voia lui Dumnezeu, conform legilor de iubire si moralitate. Daca omul, din intamplare, a provenit de la maimuta in procesul de lupta intre specii pentru supravietuire, atunci in baza dezvoltarii continua a vietii pe Pamant este aceeasi lupta. Darwin a sustinut ca ideea de lupta pentru supravietuire este la fel de valabila si pentru oameni. Drept sursa de inspiratie a fost teoria, plina de cruzime, lui Thomas Malthus. Dezvoltare logica a acestor idei sunt ideile lui Hitler, enuntate in carte, care, chiar in titlu se aseamana cu invataturile lui Darwin - "Lupta mea". Exterminarea raselor slabe in numele consolidarii celor mai adaptati, Hitler considera ca un fel de ajutor proceselor firesti, naturale. Pentru darwinism, ca si pentru marxism, motorul unic al progresului si al dezvoltarii vietii este conflictul in curs de desfasurare si lupta contrariilor. Totodata violenta este prezentata ca un instrument natural pentru reglementarea progresului si echilibrului pe Pamant. Acest lucru face din darwinism o baza metodologica pentru mai multe ideologii inumane care au provocat suferinte nenumarate. Penetrand la nivel inconstient de mentalitate, acesta (darwinismul) umple istoria omenirii cu o lupta brutala si fara sens. Grupe de oameni, orientate in viata lor spre cruzime si teroare, nu au auzit despre darwinism, dar, in final, pozitia lor, constient sau inconstient, se bazeaza pe radacinile filosofice ale luptei, ascunse in darwinism. In acelasi timp fiecare terorist, ca si Hitler, are adevarul lui propriu, lupta lui proprie.
A.V.: Victor A., ce explicatie ati putea da esecului stiintific al darwinismului?
Efimov V.A.: Piatra de temelie a darwinismului este aprobarea, privind aparitia aleatorie a celulei aproximativ 4 miliarde de ani in urma. Aceasta afirmatie se baza pe faptul ca, in timpurile lui Darwin structura complexa a acesteia (celula) nu a fost cunoscuta. Pentru cercetatori celula parea drept un bloc elementar. Intre timp, tehnologia secolului XX, care permite de a explora cele mai mici detalii, a aratat ca celula este un sistem cel mai complex, cu care vreodata s-a intalnit un om. Lucrarile, privind organizarea unei celule artificiale intotdeauna au esuat. Asa ca astazi nimeni nu-si pune astfel de scop, si nici un fel de lucrari nu se desfasoara in aceasta directie. Cu aceasta ocazie o comparatie interesanta aduce astronomul si matematicianul englez Fred Hoyle. El spune ca credinta in aparitia aleatorie a celulei este intemeiata nici un pic mai bine decat credinta ca dintr-un morman de fier vechi, cabluri si alte resturi sub influenta vartejului se poate asambla un “Boeing 747”. Este imposibil de a subordona formarea celulei teoriei evolutiei. Aceasta are o complexitate care nu poate fi simplificata si piara instantaneu in absenta oricarui mai mic detaliu. In mod similar, evolutionistii nu au putut clarifica procesele de organizare a componentelor celulare de molecule de proteine. Cel mai simplu dintre acestea contine aproximativ 50 de aminoacizi. La randul sau, numeroasele experimente, privind sinteza aminoacizilor au dus la concluzii cu privire la imposibilitatea autoformarii acestora in mediul primar al Pamantului.
A.V.: Ce putem spune impotriva schimbarii speciilor in procesul de evolutie? Eu inca din cursul scolar imi aduc aminte de imagini despre aspectul craniului uman in curs de dezvoltare.
Efimov V.A.: Esenta darwinismului poate fi exprimata intr-o singura ipoteza: selectia naturala - este forta motrice a schimbarii evolutive. Nimeni nu neaga faptul, privind selectia naturala a speciilor puternice, dar aceste mecanisme nu sunt capabile sa creeze specii cele mai adaptate, sa imbogateasca si sa imbunatateasca informatiile genetice si sa transforme un tip in altul. Acest lucru a devenit evident dupa descoperirea in 1950 a moleculei ADN, care cuprindea informatii despre caracteristicile genetice ale unei persoane vii si imposibilitatea de a transmite in mod ereditar din generatie in generatie caracteristicile dobandite pe parcurs a unei vieti. Sisteme si organe ale organismelor vii poseda o complexitate care nu poate fi simplificata. Dupa primirea dezmintirelor stiintifice ale oportunitatilor evolutiei in baza selectiei naturale s-a format o scoala a neo-darwinismului, care a incercat, impreuna cu selectia naturala, sa ofera in calitate de motiv pentru o schimbare pozitiva (de exemplu, aparitia aripei) mecanismul de mutatie. Cu toate acestea, studiile mai recente au condus cercetatorii la concluzia ca mutatiile, schimbarile in molecula de ADN intotdeauna au avut un caracter spontan si daunator pentru organismele vii, si duc doar la anomalii neasteptate si vatamari. Totodata genele umane nu functioneaza ca o arhiva de informatii, ci ca antene de primire si de transmitere. Ecranizarea acestor legaturi distruge imediat posibilitatea de dezvoltare a embrionului, ce a fost dovedit prin experimente cu oua de broasca. Intr-un laborator ecranat dezvoltarea mormolocilor se opreste si acestea mor.
Pe pozitii similare a fost si scriitorul fantast Ivan Antonovici Efremov, care a fost un mare savant si paleontolog-evolutionist.
Efimov V.A.
12.11.2002