SEES: un sistem care determină potenţialul energetic al acoperişurilor caselor
SEES: un sistem care determină potenţialul energetic al acoperişurilor caselor
Tot mai comună devine practica utilizării acoperişurilor pentru instalarea panourilor solare. Acest lucru este de înţeles, deoarece în acest fel o gospodărie sau o organizaţie îşi poate acoperi de sine stătător o parte din costurile de energie.
De exemplu, panourile solare de pe acoperiş uneori sunt suficiente pentru asigurarea aparatelor electrice de uz casnic cu energie sau pentru întreţinerea calculatoarelor şi altor echipamente de birou. Dar problema este că nu toate acoperişurile sunt potrivite pentru a fi dotate cu panouri solare şi eficienţa acestor panouri în fiecare caz a parte depinde de mulţi factori.
Cercetătorii suedezi de la Universitatea din Gothenburg au inventat un instrument special, care poate determina eficienţa maximă posibilă a panourilor solare pentru fiecare acoperiş individual sau pentru întreaga regiune şi chiar oraş.
"Acoperişurile clădirilor pot fi mai mult sau mai puţin potrivite pentru instalarea panourilor solare. Acest lucru depinde de astfel factori, cum ar fi numărul clădirilor şi copacilor adiacenţi, care umbresc acoperişului, relieful suprafeţei acoperişului, precum şi oblicitatea unghiurilor solare. Acum este posibil, luând în considerare toţi aceşti factori, a determină cât de multă energie solară va produce un acoperiş în cauză pe parcursul anului şi, prin urmare, cat de oportună este instalarea panourilor solare", - spune Fredrik Lindberg, un membru al echipei de cercetare care a dezvoltat instrumentul.
Oamenii de ştiinţă împreună cu un consultant de la WSP Group(o firmă care oferă consultanţii în construcţii şi tehnologii ecologice) au lucrat pentru a crea un sistem informaţional geografic (GIS), care ar putea evalua potenţialului energetic al acoperişurilor. Noul sistem numit SEES ( Solar Energy from the Existing Structures) va fi disponibil pentru utilizare de către organizaţii private şi municipale.
Acest instrument este bazat pe sisteme informaţionale electronice, care colectează şi analizează panourile solare geografice pe acoperişurile caselor şi apoi perfectează raporturi. Acest lucru înseamnă că sistemul descrie mediul geografic real al clădirii cercetate. Într-un model de calculator soarele iluminează mediul antropologic tridimensional, imitând casele şi plantele din jur, precum şi relieful localităţii care aruncă o umbră pe acoperişul casei testate.
Efectul de umbrire a mediului din jur poate fi calculat pentru fiecare lună şi pentru întregul an. Şi aceasta înseamnă că unele părţi ale acoperişului pot fi complet nepotrivite pentru colectarea energiei solare, chiar dacă unghiul oblic şi relieful acoperişul sunt optime. Astfel, instrumentul oferă posibilitatea de a calcula eficienţa energetică a fiecărei părţi a acoperişului în kilowaţi-ore pe un metru pătrat.
SEES poate furniza informaţii de cartografiere despre acoperişul clădirii în contextul adecvat pentru producerea energiei solare, reieşind din cerinţele concrete pentru efectul energetic anual, care astfel poate fi considerat înalt sau scăzut. Sistemul măsoară datele climatice de fiecare oră, pentru a asigura cele mai precise rezultate.
"Instrumentul dezvoltat a fost testat în proiecte pilot, aşa că deja poate fi utilizat în scopuri publice. Reieşind din analiza, efectuată de sistemul nostru, utilizatorii vor putea să verifice oportunitatea energetică a acoperişurilor lor", - a declarat Frederick Lindberg.
Sursa: facepla.net