ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Semănăm ciuperci în grădină

Vă plac ciupercile dar pînă la locurile unde cresc e departe? Puteți să încercați să semănați ciuperci în grădină. Există cîteva metode de înmulțire a ciupercilor – răsadul și creșterea din miceliu. Vom relata cum să semănați ciupercile prin cea mai simplă metodă – răsadul de ciuperci.

Pregătim răsadul. Pentru aceasta luăm pălăriile unor ciuperci mature, le zdrobim mărunt și le punem într-un borcan cu apă.

Pentru care sporii de ciuperci să se trezească, trebuie să acționăm asupra lor cu un mediu acid. Pentru aceasta, adăugăm în apă drojdii uscate – cîteva linguri.

Cinci zile nu ne atingem de borcanul, în care ceva se întîmplă, apoi îl deschidem. De bucățile de ciuperci de la fundul vasului nu vom avea nevoie. Iar apa, care s-a „infuzat” bine o turnăm în alt vas. Aceasta va fi soluția noastră pentru răsad.

Această soluție este foarte concentrată (într-o ciupercă sînt cel puțin un miliard de spori), de aceea, ea trebuie diluată într-o anumită proporție. Atenție! La 200 de litri de apă luăm 1 pahar de infuzie de ciuperci.

Ar fi bine dacă pe sector cresc copaci, preferați de această ciupercă sau lîngă care acestea cresc de obicei în pădure – sub mesteacăn, sub stejar etc. Pămîntul trebuie săpat în prealabil și alimentat cu compost. După ce am udat solul cu răsadul de ciuperci, acest loc trebuie acoperit cu frunze.

Dacă nu aveți copacii respectivi, ciupercile oricum vor crește. Încercați să le sădiți lîngă construcțiile din lemn, la umbră. Ciupercile albe trebuie sădite mai departe de copacii fructiferi –această vecinătate nu e favorabilă.

Dacă nu aveți grădină – sădiți ciupercile în pădurea din apropiere. Acolo nu veți avea probleme cu copacii, dar va exista probabilitatea că ciupercile voastre vor fi culese de altcineva.

Duminică, 21 august 2016
Vizualizări: 12516

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
32
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
79
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
188
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
72