ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Semănăm ciuperci în grădină

Vă plac ciupercile dar pînă la locurile unde cresc e departe? Puteți să încercați să semănați ciuperci în grădină. Există cîteva metode de înmulțire a ciupercilor – răsadul și creșterea din miceliu. Vom relata cum să semănați ciupercile prin cea mai simplă metodă – răsadul de ciuperci.

Pregătim răsadul. Pentru aceasta luăm pălăriile unor ciuperci mature, le zdrobim mărunt și le punem într-un borcan cu apă.

Pentru care sporii de ciuperci să se trezească, trebuie să acționăm asupra lor cu un mediu acid. Pentru aceasta, adăugăm în apă drojdii uscate – cîteva linguri.

Cinci zile nu ne atingem de borcanul, în care ceva se întîmplă, apoi îl deschidem. De bucățile de ciuperci de la fundul vasului nu vom avea nevoie. Iar apa, care s-a „infuzat” bine o turnăm în alt vas. Aceasta va fi soluția noastră pentru răsad.

Această soluție este foarte concentrată (într-o ciupercă sînt cel puțin un miliard de spori), de aceea, ea trebuie diluată într-o anumită proporție. Atenție! La 200 de litri de apă luăm 1 pahar de infuzie de ciuperci.

Ar fi bine dacă pe sector cresc copaci, preferați de această ciupercă sau lîngă care acestea cresc de obicei în pădure – sub mesteacăn, sub stejar etc. Pămîntul trebuie săpat în prealabil și alimentat cu compost. După ce am udat solul cu răsadul de ciuperci, acest loc trebuie acoperit cu frunze.

Dacă nu aveți copacii respectivi, ciupercile oricum vor crește. Încercați să le sădiți lîngă construcțiile din lemn, la umbră. Ciupercile albe trebuie sădite mai departe de copacii fructiferi –această vecinătate nu e favorabilă.

Dacă nu aveți grădină – sădiți ciupercile în pădurea din apropiere. Acolo nu veți avea probleme cu copacii, dar va exista probabilitatea că ciupercile voastre vor fi culese de altcineva.

Duminică, 21 august 2016
Vizualizări: 14101

Citiţi de asemenea

ABS Recycling Moldova este unicul proiect de sortare a deșeurilor din țara noastră. Acesta, însă, își va sista activitat...
88
«Noua paradigmă științifică: modele posibile ale viitorului Rusiei și a lumii globale» - așa se numește studiul efectuat...
101
Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
257
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
240