Sera durabilă
Sera durabilă
Mulţi ani la rând am făcut o mulţime de construcţii de carcase şi recunosc că este o ocupaţie foarte anevoioasă. Dacă ramele sunt cu geamuri în timp de iarnă trebuie să le scoateţi: zăpada poate vă lăsa fără seră. Chiar daca ramele sunt acoperite cu o peliculă şi sunt mult mai uşoare, este necesar să le scoateţi în timp de iarnă. Ramele şi pelicula trebuie să fie reparate cel puţin o dată la doi ani. Instalarea vă lua o mulţime de timp. În cele din urmă m-am săturat şi am găsit o soluţie originală.
În primul rând, cred că variata serii de tip tunel este cea mai bună opţiune - această formă este cea mai ieftină şi forma în cauză rezistă mai bine la condiţiile meteorologice nefavorabile (ploaie aversă şi vânt).
Sera nu are margini ascuţite, astfel rezistenţa la vânt este minimă, iar apa, alunecându-se în jos, nu erodează paturi din apropiere. Şi, în al doilea rând, cel mai important, pentru a construi o astfel de seră, puteţi folosi arcuri de plastic, care sunt vândute în mod liber: de diferite lungimi, diametru, şi chiar de culoare (culoarea este importantă, deoarece arcurile albe se încălzesc mai puţin la soare şi pelicula întinsă deasupra lor nu arde).
Terenul pentru sera viitoare trebuie să fie localizat cu intrarea la vest sau la est: astfel obţineţi o iluminare optimă.
Fundamentul (baza) se face din ardezie veche (de o înălţime de 60-70 cm), puteţi chiar să nu tăiaţi nişte cm în plus, ci să le îngropaţi, pur şi simplu, consolidându-le cu cuie din tuburi din oţel sau bare de armatură (diametrul lor ar trebui să fie puţin mai mare, decât cel interior al tuburilor de plastic). Obţineţi un teren în formă de U cu un pasaj central, care, dacă doriţi, poate fi aprofundat, pentru a trece prin fără a vă apleca.
Este mai bine să alegeţi arcuri din materialul plastic de cel mai mare diametru. Puteţi potrivi lungimea arcului cu lăţimea serii viitoare.
Capetele arcurilor sunt instalate pe tije sau tuburi, care consolidează ardezia de pe pereţii exterioare a serii. Este mai bine să încălziţi în prealabil sfârşitul arcului în apă clocotită.
Ar fi bine să găsiţi o grilă cu ochiuri mari: este potrivită plasa veche pentru fotbal sau volei. Grila acoperă carcasa serii şi se leagă de arcuri – astfel veţi crea o rigiditate suplimentară şi pelicula exterioară nu se va îndoi sub greutate.
Finisajul exterior se face după cum urmează: luaţi pelicula de tip „recoltă”, ea este de folosinţă îndelungată (cel puţin 4 ani) şi de o lăţime cea mai mare. Tăiaţi pânza, astfel încât marja de pe fiecare parte să fie cu 30-50 cm în plus. În toate unghiurile, îndoind margine cu 20 cm, fixaţi doage (livers-uri) pentru peliculă în jurul perimetrului de ţesătură la o distanţă de 20-30 cm
Din fiecare parte prin doage întindem sfoara de pescuit cu un diametru de 1.5-2 mm, ambele capetele finisaţi cu un nod.
Rămâne doar să aruncaţi pelicula asupra carcasei şi să fixaţi noduri. Dacă este posibil, folosiţi o grilă în plus, pe partea exterioară. O astfel de seră nu se teme nici de un vânt năvalnic, nici de ploaie, uşor puteţi regula temperatura şi umiditatea din interior. Este necesar doar să ridicaţi baldachinul plasei între grilele întinse.
Construcţia va servi cel puţin 10 ani. Arcuri şi pelicula din armatură de poliester rezistă bine la friguri şi nu este necesar să le scoateţi în timpul iernii.
Sursa: kartinamira.info