Seră subterană pentru grădinărit pe tot parcursul anului la doar 300 de dolari
În timpul iernii, există o lipsă de alimente sănătoase, sistemul imunitar slăbește și se întîmplă ca deseori să ne îmbolnăvim. În același timp, avem nevoie de o hrană bogată în vitamine. Cel mai ieftin și mai profitabil este să crești produsele singur într-o seră de iarnă subterană, mai ales că poți construi una cu bani relativ puțini. Construiți, creșteți și fiți sănătoși...
Pe Internet există un videoclip în care se spune cum poate fi construită o seră subterană:
Aceasta este o construcție destul de interesantă care combină principiile utilizării încălzirii solare pasive în combinație cu capacitatea structurilor de pămînt de a reține căldura.
Angajații Institutului american Benson, specializați în agricultură durabilă, ne spun cum putem construi o astfel de structură:
Principiul care stă la baza unei astfel de construcții este destul de simplu, căldura din timpul zilei este „stocată” astfel încît să fie păstrată o temperatură optimă și peste noapte. Astfel, o temperatură constantă este menținută 24/24, iar legume precum salata, roșiile, varza sau broccoli pot fi cultivate și în timpul iernii.
În primul rînd se sapă o groapă dreptunghiulară de circa 2,5 m adîncime. Rămâne la decizia cultivatorului cît de adîncă, lungă sau lată va fi construcția în funcție de cît de multe legume dorește să cultive. Un detaliu foarte important este poziţia soarelui, astfel că se alege un loc cât mai luminat și unde soarele să bată tot timpul anului.
Un perete gros de pămînt în partea din spate a construcţiei şi un perete mult mai mic în partea din faţă, furnizează unghiul necesar pentru acoperişul care poate fi din folie de plastic, sticlă sau în funcție de buget, policarbonat.
Tot în raport cu posibilitățile cultivatorului, pereții pot fi făcuți din piatră, pământ sau alte materiale naturale suficient de dense pentru a absorbi cantități mari de căldură.
Trebuie să se țină cont că peretele de nord al serei trebuie să fie mai înalt decât cel din sud, deoarece în felul acesta iarna o să fie captată toată căldura soarelui, iar vara, acesta va reflecta soarele.
Înainte de a adăugă pămîntul fertil pe care practic vor crește plantele, turnați minim 30 cm de pietriș pe toata baza serei. Acesta va avea rolul de a drena surplusul de apă din sera subterană.
Înfiltrarea apei în pereți sau în „podea” poate fi distructivă pentru seră deoarece pereții se vor prăbuși, iar umezeală din sol va afecta în mod negativ creșterea plantelor și mai ales va favoriza bolile la legume. De aceea, există precauţii care trebuie luate în considerare, în ceea ce priveşte hidroizolarea, drenajul şi ventilarea construcţiei, în timp ce este aliniată în mod corect la razele soarelui.
Potrivit autorilor proiectului, locul ideal pentru construirea unei sere subterane poate fi un teren mic, iar construcția în sine poate costa 250-300 de dolari! În același timp, sera subterană se răsplătește foarte repede – aceasta este o metodă excelentă, potrivită atât pentru fermieri, cât și pentru producători care intenționează să crească produse pentru vînzare pe tot parcursul anului în zonele cu climă rece.