Sfaturi de garnisire a bucatelor
Sfaturi de garnisire a bucatelor
Fiecare gospodină ştie că mîncărurile servite trebuie să fie nu numai gustoase, ci şi frumos decorate. De aceea se folosesc diferite metode pentru a le înfrumuseţa. Astfel gustările reci, din carne, cer o îngrijire aparte şi se pun pe farfurii mari plate. La aranjarea lor se ţine seama de forme, culori, de gustul şi asortarea lor.
Pe farfurii mici rotunde sau ovale se pun diverse paste (icre, unt, maioneză), suprafaţa cărora se netezeşte, în prealabil şi cu ajutorul unui cuţit sau cu o furculiţă se ornează.
Salata boeuf se aşează pe platouri ovale, decorate cu maioneză, cu albuş de ou fiert, măsline sau verdeţuri.
Răciturile de pasăre se servesc pe farfurii mari fără ca să li se strice forma.
Legumele umplute (ardeii graşi, gogoşarii, roşiile) se servesc pe farfurii mari, presărate cu pătrunjel sau mărar proaspăt tocat.
Ouăle umplute se servesc puse pe frunze de salată, pe o farfurie sau decorate cu verdeaţă tocată.
Preparatele din peşte se servesc în farfurii lungi speciale, decorate cu pătrunjel verde, felioare de lămîie, ceapă, măsline etc.
Peştele umplut se serveşte întreg, în prealabil tăiat felii, pe farfurii speciale alungite, decorat cu „solzi” de unt, verdeaţă, morcov.
Fripturile calde se servesc pe platouri mari ornate cu felii de legume.
Sarmalele se servesc pe farfurii mari, alături se pune un vas mic cu smîntînă.
Pentru ornarea şi garnisirea bucatelor se foloseşte morcov, sfeclă roşie, mazăre verde, ouă, măsline, salată verde, pătrunjel, mărar, etc. Pentru înfrumuseţare se pot folosi şi alte procedee şi flori din legume. Sînt enumerate numai cîteva feluri de bucate şi felul în care pot fi ornate, dar fantezia şi ingeniozitatea gospodinelor e mare, astfel fiecare îşi poate arata măiestria la garnisirea bucatelor.
Sursa: moldovenii.md