Sfaturi pentru mamele viitorilor elevi
Am decis sa scriu sfaturi pentru mamele, ale caror copii pleaca in clasa I. Sint niste sfaturi personale, ce nu pretind la nimic. E foarte posibil ca pentru Dvs. si copilul Dvs. acestea nu vor fi de folos.
Cite ceva din cele scrise le-am testat pe propria piele, iar unele lucruri nu am reusit sa le experimentez.
Asadar, sfaturi...
Primul sfat. Despre independenta.
Nu faceti lucrul copilului. El trebuie sa-si completeze singur agenda, sa-si faca singur ghiozdanul, sa urmareasca daca sint ascutite creioanele. Au v-as recomanda sa-i aratati de citeva ori cum se face, apoi sa stati langa el pana cind nu o va face singur, apoi sa-l lasati singur sa faca.
Din experienta noastra, pot spune ca au fost si probleme... Se intimpla sa uite vreun caiet sau inca ceva. De citeva ori si-a uitat incaltamintea de schimb. In clasa I toate acestea sint mai putin dureroase si mai inofensive. In schimb, copilul se invata sa nu uite, dar sa nu traiasca dupa capul mamei. In semestrul doi, se pare ca deja nu am mai avut probleme.
Al doilea sfat. Despre lectii si prioritati
Este un lucru foarte si foarte important. Dar pe care l-am inceput a-l implementa abia in a doua jumatate a anului. ... Teoretic, mi se pare corect...
Trebuie sa invatati copilul sa-si seteze prioritatile. Adica, el trebuie, in primu rind, sa vada ce are de facut acasa, sa evalueze eventualele „daune“. Adica cat de multe are de facut, ce sarcini sint clare, care nu prea. Ce poate face usor si repede, iar ce lectii necesita un timp mai indelungat. Ce sarcini le poate indeplini singur, si care vor necesita ajutor, si ce fel de ajutor anume.
Dupa aceasta sa-si faca o lista in ordinea in care va indeplini sarcinile, iar daca are nevoie de ajutor, sa se plieze sub cel care il va ajuta.
De ce acest lucru e atit de important. Multi copii sufera din cauza ca la lucrarile de control sau la olimpiade indeplinesc sarcinile in ordinea scrisa. In final, ajung la un punct, in care se blocheaza si nu reusesc sa fac restul. Cel mai rezonabil este sa faca mai intii sarcinile usoare, iar apoi sa revina la problemele mai complicate, daca va avea timp. Va fi mult mai eficient.
Al treilea sfat. Despre ajutor si control ...
Nu uitati ca copilul in clasa I este doar un copil mic. Si el poate fi nepregatit din punct de vedere psihologic de a se concentra de sine statator. Multi copii la lectii se distrag, numara ciorile, deseneaza in caiet.
Nu-l lasati sa se descurce singur prea devreme! Vedeti ce poate copilul si ce nu. De ce ajutor are nevoie. Pentru unii e suficient ca mama sa intrebe: „Ai facut lectiile?"- „Da“ - „Bine“, iar unii au nevoie ca mama sa stea langa ei. Nu sa le faca lectiile, dar sa stea langa ei si cu prezenta ei sa le ajute sa se concentreze.
Al patrulea sfat. Despre timp
Copilul trebuie sa poata determina timpul dupa ceas. Dar... Chiar si acei copii care cunosc foarte bine ceasul, deseori nu pot aprecia adecvat trecerea timpului...
Totodata, aceasta este o abilitate foarte importanta. Copilul poate sa nu doreasca sa faca ceva (lucrul pentru acasa) din motivul ca i se pare ca aceasta va dura o vesnicie. Iar daca el stie ca pregatirea la matematica dureaza doar 10 minute (cat jumatate din filmul in desen animat sau o recreatie), atunci nu-i va parea atit de strasnic.
De aceea, va recomand sa invatati copilul sa socoata cat timp ii ia sa indeplineasca o sarcina sau alta. Cat dureaza sa faca ordine? Sa faca lucrul pe acasa la informatica? Sa ia cina? Sa-si schimbe hainele? SI sa-i atrageti atentia mereu asupra faptului ce sarcini dureaza aproximativ acelasi interval de timp. Si sa comparati lucrurile placute si interesante cu cele pe care trebuie sa le faca.
Al cincilea sfat. Capacitatea de a vorbi
Invatati copilul sa vorbeasca... In cel mai larg sens. Sa poata povesti textul, o situatie din viata lui, sa-si expuna parerea. Sa poata explica cum a rezolvat problema.
Sa poata vorbi cu profesorul. Sa adreseze intrebari, daca nu e clar ceva, sa roage sa mai explice o data. Si inca o data, daca va fi necesar. Sa poata ruga sa i se explice problema, daca nu a inteles...
Sursa: econet.ru