ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sfaturi unice de la Edward Snowden cum să fiți în siguranță pe internet

Fiecare dintre noi, măcar o dată s-a gîndit cum să navigheze în siguranță pe internet. Chiar și elevii știu că navigatoarele, rețelele de socializare și o mulțime de alte programe colectează informații despre utilizatori, dar puțin cunosc cum să evite acest lucru.

Noi, ce de la ecology.md nu dorim să fim urmăriți, de aceea am colectat niște sfaturi de la fostul angajat al CIA Edward Snowden despre faptul cum să facem mai sigură navigarea pe Internet și păstrarea datelor.

Site-uri cu conexiune codificată

Mulți oameni cred că ei nu au ce ascunde. Ei sînt convinși că pentru angajații serviciilro speciale este inutilă informația despre faptul unde au fost, ce au plasat pe pagina lor de Facebook și ce au cumpărat pe Ebay. Și ei au dreptate. Dar o asemenea poziție arată o altă latură a problemei.

„Cînd spuneți „nu am ce ascunde”, spuneți „nu mă interesează dreptul meu la securitatea pe Internet, eu sînt de acord că sînt urmărit”, spune Edward Snowden.

Edward Snowden ne recomandă să vizităm doar site-urile ce încep cu https. Răufăcătorii vă pot fura documentele de lucru, corespondența de serviciu, pozele de familie, iar soarta acestora poate fi imprevizibilă. De aceea, fiți mai serioși în această privință. Pentru a nu verifica de fiecare dată dacă conexiunea este sigură, puteți instala un plugin special, ce va codifica automat toate site-urile pe care le vizitați.

Taina corespondenței

Scrieți mesaje doar în interes de serviciu sau le trimiteți prietenilor poze cu copiii? Toate acestea pot ajunge în mîinile răufăcătorilor. Dacă doriți să vă asigurați, instalați o extensiune specială – un codificator pentru navigator. Acesta funcționează destul de simplu: expediați mesajul, iar adresatul îl primește codificat. Pentru a decodifica mesajul, el trebuie să introducă o cheie specială. Nu expediați cheia prin SMS sau printr-un mesaj pe rețelele de socializare. Cel mai bine, comunicați-o personal sau expediați-o cu ajutorul unui program de criptare.

Messenger

Deseori, răufăcătorii atentează la programele de mesagerie. În primul rînd, pentru a vă proteja, utilizați messengeri ce criptează automat conversația, de exemplu, Telegram, WhatsApp, Facebook Messenger, Signal Private Messenger etc. Dacă cineva va intercepta conversația, atunci va vedea doar niște simboluri, descifrarea cărora necesită mai mult timp decît o viață. Dar această metodă nu vă ca proteja de curiozitatea companiei, ce deține messengerul: companiile, de regulă au cheile ce permit descifrarea mesajelor, iar în caz de necesitate, ele pot oferi conversația organelor de drept.

Pentru a evita acest lucru, utilizați un messenger cu un plugin incorporat pentru criptare în procesul de expediere a mesajului. Un asemenea plugin se numește OTR - off the record – fără înregistrare. De exemplu, RedPhone.

Despre siguranța „norilor”

Păstrarea datelor în sistemul „cloud” de asemenea nu este sigură. Google Drive, Dropbox, OneDrive, iCloud — toate acestea pot fi sparte de răufăcătorii, care pot afla parola, sau se pot folosi de vulnerabilitatea sistemului. Pentru a vă păstra datele în secret, utilizați un program ce le va cripta. Aceste programe creează pe calculator o mapă, în care plasați fișierile, iar ele se criptează automat și sînt expediate în depozitul-nor. De exemplu, puteți instala programul Boxcryptor, care este gratuită pentru utilizarea personală.

Navigator secret

Dacă sînteți nevoiți să utilizați conexiunea Wi-Fi necriptate într-un loc public, atunci codificați întreg traficul (nu doar cel al navigatorului). Pentru asta trebuie să folosiți VPN – un canal protejat prin criptare, de la dvs. pînă la provider. Pe serverul provider-ului traficul este descifrat și trimis mai departe după destinație. Puteți folosi serviciile provider-ilor, de exemplu VPNbook sau Freevpn. Datorită acestei conexiuni, se va crea impresia că ieși pe internet de pe un server VPN, dar nu de pe calculatorul vostru.

Mai puteți instala navigatorul TOR – la o configurare corectă, nimeni nu va afla unde și cine sînteți.

Telefonul stricat

Codificați USB-urile, telefoanele și alte lucruri pe care la puteți pierde. Pentru asta utilizați programe simple de criptare, ce pot fi descărcate de pe internet. De regulă, acestea funcționează fără să observați, adică codifică și decodifică fișierele automat. În cazul în care instalația criptată ajunge în mîinile răufăcătorilor, ei nu vor putea scoate nimic de acolo.

Pentru criptarea totală a smartphone-urilor și tabletelor mai bine utilizați funcțiile sistemului. Pe instalațiile Android vedeți în „instrumente-securitate”, pe iOS – „instrumente –parola”.

Convorbirile personale

Se știe, că practic orice telefon poate fi ascultat. Pentru ca convorbirea voastră să rămînă anonimă pentru alții, există aplicații speciale, de exemplu, EAGLE Security. Aceste aplicații urmăresc și țin minte amplasarea tuturor stațiilor de bază. Dacă se depistează că baza se mișcă sau semnalul dispare din cînd în cînd, programul o fixează drept falsă sau dubioasă și alertează proprietarul.

Publicitatea

Visururile-spion se pot masca sub publicitate. Pentru a nu cădea în plasa răufăcătorilor, instalați-vă pe calculator blocarea publicității. Și înnoiți la timp programele, mai ales antivirusurile.

O parolă bună e chezășia succesului

Inventați parole complicate. Cuvintele simple, consecutivitatea de cifre, date de naștere, numele dvs. și al patrupedului – sînt cele mai proaste parole. O parolă bună constă din litere majuscule și minuscule, cifre și semne de punctuație. De asemenea, e important să aveți parole diferite pentru site-uri, postă și rețelele de socializare. În caz contrar, la spargerea contului, parola poate fi utilizată și pe alte resurse.

Gîndiți-vă de două ori înainte de a comunica ceva personal în spațiul public.

 

Sursa: adme.ru

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
179
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
295
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
416
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282