Sfecla rosie sau protectoarea ficatului, recomandata persoanelor anemice
Sfecla rosie este atat de sanatoasa, incat consumata singura, sub forma de suc ori in salate poate tine departe o multime de boli, fiind una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Sfecla rosie, supranumita protectoarea ficatului, este bogata in vitamine precum B1, B2, B2, C si acid folic, aminoacizi, importanti pentru dezvoltarea si mentinerea tesutului muscular, in iod, cunoscut pentru efectele benefice asupra glandei tiroide, potasiu, care contribuie la intarirea muschiului inimii. Totodata, sfecla rosie este bogata si in fier, mineral de care organismul are nevoie pentru a produce hemoglobina. Aceasta este recomandata persoanelor anemice, femeilor insarcinate si celor aflate la menopauza.
De asemenea, sfecla rosie contine cantitati mari de nitrati, substante care se transforma in nitrite si produc o vasodilatatie la nivelul arterelor, scazand tensiunea arteriala si imbunatatind circulatia sanguina in corp, inclusiv la nivelul creierului, inimii si muschilor. Betacianina, pigmentul care ofera culoare acestei legume, are proprietati antioxidante si antitumorale, previne cancerul, protejeaza celulele si impiedica degenerarea acestora.
Sucul de sfecla ajuta organismul sa raspunda mai bine la diferite sarcini, balansand nivelul de oxigen consumat si crescand nivelul de rezistenta al organismului. Totodata, aceasta leguma contribuie la scaderea nivelului de colesterol, la vindecarea gutei si impiedica depunerea colesterolului pe vasele de sange. In acelasi timp, sfecla rosie detoxifica ficatul si intestinul gros.