ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sforăitul tulbură liniştea




Cîndva sforăitul era un semn de sănătate de fier, apoi - cauza conflictelor de familie, iar acum acestor persoane li se recomandă insistent să se supună unui examen medical.

De regulă, noi încercăm să scăpăm de sforăit numai de dragul celor apropiaţi, crezînd că noi înşine suntem complet sănătoşi. Dar nu este aşa. Sforăitul împiedică ventilaţia plămînilor, ceea ce duce la o deficienţă de oxigen în sînge.

Cea mai mare neplăcere asociată cu sforăitului –sindromul apnee de somn obstructiv sau încetarea bruscă a respiraţiei în timpul somnului pentru cîteva zeci de secunde sau chiar minute. Uneori se întîmplă 40-50 de ori pe noapte. Şi fiecare episod este un stres mare pentru organism din cauza lipsei de oxigen. Acest lucru nu numai interferează somnul, dar, de asemenea, creează premise pentru apariţia unor probleme cu sistemul cardiovascular. Se perturbează ritmul cardiac, se dezvoltă tensiunea arterială, este posibil chiar şi infarctul miocardic. Iată ce trebuie să facem pentru a preveni acest lucru.

 

Primul pas: a înţelege premisele

 

În primul rînd, trebuie să determinăm cauza sforăitului. Din punct de vedere tehnic, ea este una - pasajele nazale sunt prea înguste. Dar ce anume a provocat contracţia lor, ar trebui să clarificăm.

- Deviaţia post-traumatică a septului nazal, polipi.

- Rinita cronică.

- Mahmureala - în această stare aproape toţi muşchi sunt lipsiţi de tonusului muscular, inclusiv palatinul.

- Excesul de greutate. Dacă este, grăsimea apasă asupra nazofaringei.

- Fumatul. Acesta irită mucoasele. Edemul, care a apărut îngustează pereţii mucoşi, reducînd tonul faringelui. Deci, primul lucru, care trebuie de făcut în lupta împotriva sforăitului – să renunţaţi la fumat.

În plus, îngustimea căilor nazale poate fi înnăscută. Acest lucru ar putea constata medicul ORL.

 

Pasul doi: capul sus!

 

Faceţi exerciţii pentru muşchii palatului şi limbii.

Cîteva metode simple ajută multor oameni să nu sforăie .De exemplu, nu dormiţi pe spate. Se cunosc mai multe metode de însuşirea obiceiului de a dormi pe o parte precum: a pune în partea din spate a pijamalei o minge de tenis , mulţi oameni pun sub pătură jucării împăiate.

Uneori este suficient doar să menţineţi capul sus în timpul somnului. La persoanele care preferă să doarmă pe o pernă mică, limba poate să se retracteze, blocînd astfel căile respiratorii. În acest caz, cel mai bun mod - ridicaţi căpătîiul patului cu 10-15 cm, sau cumpăraţi o pernă specială în formă de rulou sub gît.

 

Pasul trei: să întocmiţi un protocol al sforăitului

 

4 fapte despre sforăit

 

  • Conform statisticilor, un sfert din populaţia lumii sforăie, indiferent de sex sau de vîrstă. În rîndul persoanelor de peste 60 de ani aceasta cifra creşte cu 50%.
  • Bărbaţii sforăie mai des, deoarece ei au, de obicei,peretele superior al cerului gurii (bolta palatină sau palatalul dur) mai musculos.
  • Sforăitul apare, de obicei, în faza de somn profund atunci cînd muşchii palatalului moale şi ai limbii sunt la maxim relaxaţi.
  • Sunetele produse de sforăit au o frecvenţă foarte scăzută, astfel încît sunt atît de neplăcute pentru ureche.


Dacă măsurile simple nu au fost de ajutor, trebuie să mergeţi la medicul ORL. În afară de o examinare vizuală, poate veţi avea nevoie de radiografie şi de scanare CT pentru a exclude anumite boli.

Este important să se clarifice, dacă aveţi sindromul de apnee în somn, si cum acesta se exprimă. Acest lucru necesită un examen special - polisomnografie. Va trebui să dormiţi toată noaptea la spital. In tot acest timp, echipamentul medical va înregistra lecturi diferite ale creierului, sistemului respirator şi cardiovascular. În timp ce veţi dormi, dispozitivul va face electroencefalograma (EEG), electrocardiogramă, va determina săturarea hemoglobinei în sînge şi chiar va cerceta mişcările ochilor şi tonusul muscular al bărbiei. În dimineaţă, medicul va analiza datele şi va trage concluzii: dacă există o problemă şi cum s-o rezolvaţi.

 

Pasul patru: eliminaţi cauzele

 

Multe din cauzele sforăitului sunt eliminate într-un mod evident. Dacă o persoană sforăie din cauza supra ponderii – trebuie să pierdeţi în greutate, dacă aveţi septul curbat – faceţi o operaţie pentru a remedia problema. Polipii şi adenoidele trebuie să fie eliminate.

În arsenalul medicinii sunt pastile speciale împotriva sforăitului şi dilatatoare nazale sub formă de arc ,care la îngustimea pereţilor nazali se lipesc pe aripile nasului.

Şi, în orice caz, vă va ajuta fitness-ul. Aerobica, jogging, exerciţiile de forţă nu numai că vor perfecta formele, dar şi vă vor păstra tonusul muscular al palatalului moale.

 

Uleiuri esenţiale vor contribui să luptaţi cu sforăitul

Aromaterapia este destul de eficientă. Picuraţi cîteva picături de ulei esenţial pe pernă, adăugaţi-l la ulei de masaj sau diluaţi cîteva picături de apă minerală şi cu ajutorul unui spray pulverizaţi în nas şi gît. Puteţi utiliza un ulei sau o combinaţie de mai multe uleiuri diferite.

Romaniţa - reduce tensiunea musculară.
Eucalipt - curăţă pasajele nazale de mucus, are o acţiune bactericidă.
Brad şi pin – ucid microbii, uşurează respiraţia.
Iasomia - reduce umflarea nazofaringei mucoase.
Scorţişoara - ajută la separarea rapidă de mucus.  

 

Text: Oksana Gerasimenko

 

 

Sursa: zdr.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 16 decembrie 2011 17:00
Vizualizări: 3300

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
135
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
245
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
373
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
450