Shumak – valea izvoarelor vindecătoare (+Foto)
Shumak este o vale alpină a râului Shumak în inima Munților Saian de Vest, deseori numiți "Tibetul Mic". Râul Shumak este un afluent al râului Kitoy.
Izvoarele din valea Shumak sunt mici depresiuni ale solului ce se umplă cu apă de gust și temperatură diferită. Temperatura apei variază de la +10 la + 35 ° C. Conținutul de dioxid de carbon e de 0,2-0,5 g / l, maxim – 0,63 g / l. Tipuri de apă: termică, carbonată, bicarbonată, cu magneziu și calciu. Cel mai valoros component ale apelor din Shumak este radonul (temperatura apei – puțin peste 30 de grade, cu o radioactivitate crescută (până la 350 Eman (E) – unitatea de concentrație a substanțelor radioactive (pentru comparație: celebrele Deșerturi de Nil – au 80-90 E).
Regulile stricte impun tuturor vizitătorilor ai văii să nu atingă nici măcar cu degetul gropițele din care vine apa. Anterior, apa se lua chiar cu lingura pentru a nu adânci fundul gropițelor. Pentru fiecare izvor s-a făcut o ceașcă specială din coajă de mesteacăn pentru ca toată lumea să bea din ele și să le pună înapoi. Este strict interzis de a face murdărie și gunoi, precum și de a utiliza săpun lângă izvoare.
Anterior calea spre Shumak a fost accesibilă doar în timpul verii, căci poți ajunge acolo doar pe jos sau călare, și călătoria durează 2-3 zile. Un călător condimentat chiar a glumit: "Pacientul, care vrea să se trateze la izvoarele Shumak, trebuie să aibă o sănătate remarcabilă și agilitate ca la un alpinist și cavaler."
Sursa: eco-mir.org