Siderate: buruieni sau plante rădăcinoase
Agricultura arabilă în zilele noastre cedează agriculturii organice. Dar problema constă în faptul că sunt foarte puține cunoștințe în domeniul agriculturii organice. Acum există autori care scriu pe acest subiect. Pentru cei care doar încep activitatea în ramură recomandăm spre citire cartea lui N.I.Kurdiumov "Măiestria fertilității". Personal, această carte m-a îndemnat să regândesc multe lucruri. A apărut hotărârea de a implementa tehnologii noi.
După ce am cumpărat o casă la țară, am înțeles că solul din zonă este otrăvit cu chimicale și este aproape mort. Viermii lipsesc. Apa din fântână este amară și sărată. Fostele terenuri arabile sunt compactate. Cum putem le afâna fără săpat? Doar cu ajutorul plantelor. În agronomie aceste plante sunt numite siderate. La ele se referă cereale: grâu, secară, ovăz, orz și leguminoase: fasole, măzăriche, mazăre de toate tipurile, Melilotus, trifoi, lupin, lucerna, Ornithopus, sparcetă; plante crucifere: muștar, rapița, ridichi oleaginoase, Barnarea, precum și hrișca tătăneasă și Phacelia. Asta e, probabil, întreaga gamă de plante, care sunt recomandate de agronomie oficială. Singura problemă este că nu sunt întotdeauna la îndemână suficiente semințe ale acestor plante și multe dintre ele nu cresc în soluri compactate, epuizate și otrăvite.
Am decis să nu complic viața și să folosesc ca siderate buruienile anuale. Și ce credeți? Experimentul s-a soldat cu succes!
Aproape 3,5 ari am lăsat părăginiți și am numit buruienile siderate. Principalele culturi pentru îngrășăminte au fost quinoa, talpa-gâștei, traista ciobanului și păiuș. La sfârșitul verii cu foarfece am tăiat până la rădăcină toată iarba dură am acoperit cu ea (mulci) viitoarele cărări. Cărările am făcut late - 60cm, si paturi - înguste - la 45cm. Paturile am însămânțat imediat cu legume rădăcinoase - păstârnac, pătrunjel, morcovi și brusture. Am semănat astfel: am presărat paturi cu semințe și am acoperit cu iarbă pentru ca semințe să germină. Toate culturile germină perfect toamna și dacă ele sunt semănate des, atunci suprimă buruienile. În anul viitor aceste plante în parte vor înflori. Tulpinile le tai pentru mulci. Siderate care răsar tai și adaug la mulci.
Plantele leguminoase de asemenea au ieșit siderate, dar de la aceste paturi am cules ierburi și rădăcini la masă. Și anul viitor, leguminoasele au dat deja semințele lor. Am obținut un ciclu de trei ani, dar merita. Rădăcinile mor după înflorire și creează goluri în sol. Aceste goluri sunt umplute cu aer și absoarbă umezeala ca un burete.
În anul următor pot semăna paturi cu ridiche. Rezultatul va fi același, doar cu un an mai puțin.
Procesul poate părea îndelungat, dar s-a rezolvat problema buruienilor. Ele sunt acum în cerere și în mod natural au devenit imediat rare.
Întregul teren pare mulcit. Acest lucru înseamnă că solul este protejat de vânt și de soare și nu se usucă rapid. Necesită mai puțină apă pentru irigații. Sub mulci începe să se înmulțească în mod activ insectele de sol utile și fertilitatea solului treptat se restaurează.
A dispărut glodul din grădină. În orice timp pot merge pe cărări, datorită acestui lucru însămânțarea de primăvară pot începe imediat după ce se topește zăpada și astfel obțin o recoltă mai timpurie.
În timpul înfloririi leguminoasele atrag pe teren o mulțime de insecte benefice care în mulci găsesc imediat adăpost.
Автор: Галина Токаренк