ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sistemele de agricultura intensiva au pus stapanire pe 5% din scoarta terestra a Pamantului




Pentru a putea evalua efectele globale pe care utilizarea terenului le are asupra mediului si pentru a ne ajuta in luarea unor masuri de prevenire, un grup de cercetatori sub conducerea Centrului Helmholtz de Cercetare a Mediului (UFZ ) a creat o harta a utilizarii terenurilor in lume.
Bazata pe diversi indicatori de intensitate a utilizarii, clima, conditiile de mediu si socio-economice, au fost identificate doisprezece tipuri de terenuri, evidentiate pe harta prin culori diferite.
Tendintele la nivel mondial in utilizarea terenurilor sunt de inlocuire a pasunilor si fanetelor cu lanuri de porumb, padurile tropicale sunt defrisate pentru a deveni pasuni, iar stepele devin terenuri agricole.
Motivele sunt complexe, efectele sunt imense: flora si fauna locala se schimba, functii ale ecosistemelor dispar, emisiile de carbon contribuie la schimbarile climatice. Orice se intampla la nivel regional are consecinte la nivel mondial.
Tipurile de terenuri evidentiate de cercetatori pe harta includ terenuri aride din tarile in curs de dezvoltare, sisteme agricole pastorale sau intensive. Majoritatea tarilor din Europa de Vest, Europa de Est, Statele Unite ale Americii si Australia de Vest reprezinta “sistemul de agricultura intensiva”, care acopera aproximativ 5 % din suprafata terestra a Pamantului.
Acest sistem este caracterizat printr-o densitate mare de terenuri agricole, utilizarea unor cantitati mari de ingrasaminte cu azot, climat temperat, productii mari la hectar, investitii mari de capital in sectorul agricol, acces bun la piete de desfacere si un procent scazut din PIB provenind din agricultura.
Aceasta noua analiza arata o imagine diferita de utilizare a terenurilor decat ceea ce stiau oamenii de stiinta inainte.
“A fost surprinzator sa vedem ca intensitatea si tipul de utilizare a terenurilor in anumite regiuni din China este destul de similar cu situatia din Europa de Vest sau Statele Unite. Astfel, parti din China, impreuna cu anumite regiuni din India si zone mari din Europa, sunt utilizate pentru agricultura intensiva” , spune Tomáš Václavík.
Aceasta reprezentare a utilizarii terenurilor este utila si pentru ca poate oferi recomandari de politici regionale bazate pe cercetari stiintifice.
Multe regiuni din America Latina si Asia de Sud-Est sunt clasificate ca “paduri degradate/sisteme agricole la tropice”,  caracterizate printr-o eroziune extrem de mare a solului.
Deoarece datele socio-economice arata ca agricultura joaca un rol important in economia nationala a tarilor locale, este esential sa se dezvolte si sa se aplice masuri de combatere a eroziunii pentru aceste regiuni. Numai atunci productiile agricole ar putea creste fara a afecta negativ mediul inconjurator.

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 23 martie 2014 11:06
Vizualizări: 2218

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
171
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
143
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
130
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329