ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Slovenia este prima țară din UE care a introdus dreptul omului la apă potabilă în Constituția sa

Slovenia este o țară mică din Europa de Est, care a devenit un pionier printre țările UE care au consolidat dreptul constituțional al cetățenilor săi la apă potabilă. Amendamentul a fost introdus pentru a preveni comercializarea resurselor acvatice ale țării, iar majoritatea deputaților a votat pentru adoptarea sa. Prim-ministrul, Miro Cerar, a descris apa ca fiind " aurul lichid al secolului 21."

"Toată lumea are dreptul la apă potabilă", se spune acum în Constituția slovenă. "Resursele acvatice reprezintă o resursă publică administrată de stat. Resursele de apă, în primul rînd, sînt folosite din cele mai vechi timpuri pentru asigurarea cetățenii cu apă potabilă și pentru uz în gospodărie și, în acest sens, nu sînt o marfă de piață".

Adoptarea noii legi nu a fost lipsită de controverse. Partidul Democrat din Slovenia nu crede că legea era necesară. Reprezentanții Partidului susțin că amendamentul a fost înaintat spre aprobare publică, așa că s-au abținut de la vot. Astfel, noua lege a primit 64 de voturi pentru și niciunul împotrivă. În Parlamentul Sloveniei sînt  90 de deputați.

Cerar spune că calitatea apei din Slovena este suficient de înaltă ca corporațiile străine să dorească să obțină acces la apă în viitor. "Pe măsură ce în viitor apa va deveni o resursă din ce în ce mai valoroasă, presiunea va crește, iar noi nu trebuie să cedăm",  spune el.

Slovenia nu este prima țară din lume care declară dreptul la apă în calitate de drept constituțional al omului, dar este prima țară din Uniunea Europeană care introduce un astfel de articol în legislația sa.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 13 aprilie 2022 8:25
Vizualizări: 518

Citiţi de asemenea

Se spune că știința descoperă legi deja existente în univers. Iar asta înseamnă că vindecarea unei persoane prin conșt...
2484
Agenția pentru Eficiență Energetică și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), anunță lansa...
103
Ceea ce afirmă acum oamenii de ştiinţă şi istoricii din Occident, dar şi cercetătorii de la Hamburg, care au prelevat ...
5883
 Rezultatele multiplelor cercetări de substanțe care se folosesc în construcții atestă că unul dintre cele mai peri...
38304