ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Soarele arab va stabili un record în energetica alternativăSoarele arab va stabili un record în energetica alternativă

 

După doi ani în Abu Dhabi va fi construită staţiunea electrică solară. Un timp oarecare aceasta va fi cea mai puternică instalaţie solară unică din lume. Şi nu este întâmplător: o regiune, atît de bogată în petrol, cum n-ar fi de surprinzător, tot mai multă atenţie acordă energeticii alternative.  EAU (Emiratele Arabe Unite – trad.) intenţionează ferm să devină unul dintre liderii în acest domeniu.

Un plan grandios a fost trasat de compania energetică Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company). Aceasta companie este cunoscută în întreaga lume pentru proiectul în curs de aplicare privind oraşul cu zero emisii nocive, cu aspect futurist şi transport Masdar City.

Soarele arab va stabili un record în energetica alternativă

Cea mai mare staţiune electrică solară din lume, de tip concentric (CSP), va fi montată în localitatea Madinat Zayed, la 120 de km de oraşul Abu Dhabi.

Staţiunea Abu Dhabi va elimina emisiile de 175000 de tone de  СО2  pe an, ceea ce este echivalent cu 1.5 milioane de copaci plantaţi sau cu scoaterea din circulaţie a 15000 de maşini. (Ilustraţia Abengoa Solar).

Pentru a construi prima instalaţie de acest gen în Orientul Mijlociu, Masdar a încheiat un acord cu compania spaniolă Abengoa Solar, care este tare în domeniul construirii centralelor electrice solare de modele diverse.

Soarele arab va stabili un record în energetica alternativă


Noul complex numit Shams 1 (în arabă înseamnă "soare") va costa partenerilor 600 milioane dolari. Acesta va ocupa o suprafaţă de 2.5 kilometri pătraţi, care va găzdui 768 de colectoare parabolice de oglindă (parabolic trough).

Soarele arab va stabili un record în energetica alternativă

Jheaburi sclipitoare vor încălzi petrolul care circulă prin conducte, iar acest lichid fierbinte, la rândul lui, va transforma apa în aburi de înaltă presiune. Aburii vor roti turbinele, ca şi în centralele termice ordinare.

Soarele arab va stabili un record în energetica alternativă

În proiectul Shams 1 vor lua parte gigantul petrolier francez Total, care, potrivit comunicatului de presă  Masdar, va deţine 20%, la fel va primi Abengoa Solar, iar restul de 60% - Masdar însăşi (Imaginea Abengoa Solar).

Capacitatea  Shams 1 va constitui 100 de megawaţi. Aceasta va acoperi nevoia a 62 de mii de case - spune în comunicat de presă Abengoa.

 

 

Sursă

Sâmbătă, 21 august 2010
Vizualizări: 2549

Citiţi de asemenea

Cufundați-vă în atmosfera Scandinaviei: ceață groasă frecventă, bolovani uriași de mușchi gri, care arată ca niște troli...
52
În tribul Himba Namibia din sudul Africii, data nașterii unui copil este fixă nu în momentul sosirii sale pe lume, și nu...
41
Peșterile cu  viermi luminoși sînt împrăștiate peste tot în lume.Cerul de noapte sub pămînt este uimitor, datorită ...
68
Tippy din Africa. Istoria incredibilă a unei fetițe!Povestea acestei fete este cunoscută în întreaga lume. Nu am putut r...
148