Solarul provoacă cancer
Expunerea la lumina soarelui este principala cauză "naturală" a cancerului de piele. În acelaşi timp, în Europa Occidentală solarele au devenit principala sursă de radiaţii ultraviolete nesolare.
Un studiu din 2005 a constatat o creștere cu 75 la sută a riscului de a dezvolta cancer de piele (melanom) în cazul în care o persoană începe să frecventeze un solar în anii adolescenței sau în tinerețe, scrie Medical Xpress. După analizarea rezultatelor a 27 de studii privind relaţia dintre cancerul de piele și bronzarea artificială realizate în perioada 1981 - 2012 în Marea Britanie, Franţa şi Germania, s-a constatat că numărul total de cazuri de cancer de piele în rîndul respondenţilor a fost de 11 428. Solarul crește probabilitatea de a dezvolta melanom cu 20%, iar în cazul în care o persoană începe să facă plaja sub soarele artificial înainte de vîrsta de 35 de ani, rata creşte la 87%. În plus, fiecare sesiune suplimentară în solar crește riscul bolii cu 1,8%.
A preveni melanomul și alte tipuri de cancer de piele asociate cu flagelul la modă este foarte simplu: trebuie să nu mai mergem la solar. De asemenea, ar fi bine să se interzică ca aceste fabrici de cancer să deservească clienții sub vîrsta de 18 ani (astfel de interdicţii sînt acum în Australia, unele ţări europene şi doar un singur stat din SUA - California).
Apropo, s-a dovedit că dragostea pentru bronzul artificial este similară dependenței de droguri şi alcoolismului.
Sursa: moldovenii.md