ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Somonul norvegian este cel mai toxic aliment din lume. Investigație jurnalistică

Pe parcursul a cîtorva luni, jurnaliștii francezi Nicolas Daniel și Louis de Barbeirac au studiat industria pescuitului din interior.

Ei au călătorit din Norvegia în Vietnam, au călătorit în Suedia și Danemarca. Rezultatul investigației lor a fost un film care dezvăluia adevărul pe care încearcă să se ascundă „lobby-ul pescăresc”.

Ei au început ancheta în vestul Norvegiei, unde în mediul rural există multe ferme piscicole care se ocupă cu cultivarea artificială a somonului. Jurnaliștii s-au întîlnit cu activistul, ecologul și fondatorul norvegian al Uniunii pentru protecția naturii Norvegiei, Kurt Odekalv, care consideră scandalos faptul că este ascuns sub apele fiordurilor.

Kurt Odekalv demult se luptă cu fermele care cresc artificial somon în Norvegia. El a povestit detalii șocante despre activitatea lor.

„În Norvegia, situația peștilor este catastrofală. Există prea mulți pești: la o fermă atît de mică ei cresc cîte 2 milioane de animale! Peștele este bolnav, acum putem vorbi deja despre o pandemie: necroza pancreatică și anemia infecțioasă cu somon au cuprins întreaga Norvegie. Dar acest lucru se ascunde de consumatori”, spune Kurt.

Activistul monitorizează marile ferme piscicole în ultimii 10 ani și le ține sub control, adunînd dovezi. El are înregistrări în care se vede cum lucrătorii din aceste ferme piscicole toarnă în apă un pesticid puternic cu efecte neurotoxice.

„Ei înșiși sunt nevoiți să poarte măști de gaz și costume de protecție pentru a nu fi afectați de substanțele chimice pentru tratarea rezervațiilor de apă de paraziți, iar în astfel de ferme acesta este un lucru obișnuit. În astfel de somon puteți găsi o varietate mare de substanțe chimice. Aceasta ne poate otrăvi, și omul nu trebuie să mănînce asta”, a spus el.

Kurt afirmă fără probleme: „Somonul norvegian este cel mai toxic produs din lume.” Pescuitul în Norvegia aduce 4 miliarde de dolari pe an și se află pe locul doi după petrol.

Pentru a dezvălui secretele acestor ferme, Kurd Odekalv folosește o corabie cu elemente de spionaj. „Fundul fermelor piscicole este acoperit cu depuneri de 15 metri, este plină de bacterii - acestea toate sînt resturile de mîncare și deșeuri de substanțe chimice adăugate pentru a ucide paraziții. Nivelul de poluare este foarte ridicat. Substanțe toxice, excremente de pește...

Fundul mării este complet distrus, este ca o fabrică de gaze. „Bule de metan și altele, iar pesticidele se aseamănă cu substanțele care erau folosite în atacurile cu gaze în timpul Primului Război Mondial”.

Principala problemă a pescarilor norvegieni sînt așa-numiții păduche de pește, care, parazitînd pe corpul peștelui, îl poate ucide. Păduchile de mare dezvoltă rezistență la orice specie, așa că pescarii folosesc pesticide, a căror eficiență este cu mult mai mare.

„Acest lucru are un efect negativ asupra peștelui. Deci 50% din peștii din ferme se nasc cu mutație. Ei nu pot închide gura. Aceasta este o mutație a genelor și pentru ca aceasta să dispară, în mare ar trebui să trăiască 8 generații. Cînd omul va vedea un astfel de pește, nu va dori să-l mănînce, dar dacă capul va fi tăiat, nimeni nu va observa”, a spus el.

Și somonul este susceptibil la mutație. El a arătat că la somonul proaspăt, carnea se destramă la tăiere.

„Nu ar trebui să fie, carnea ar trebui să fie elastică. După cum știți, somonul sălbatic are 5–7% grăsimi, iar cel crescut artificial are 15–34% grăsime. Și toate toxinele se adună în țesutul adipos. În consecință, acest pește devine cel mai toxic din lume”, a subliniat el.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 03 octombrie 2019 11:54
Vizualizări: 3288

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325