ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sonda New Horizon s-a întâlnit cu Pluto

O explozie de bucurie a marcat momentul in care o sonda NASA s-a intalnit cu planeta pitica Pluto. Marti dupa-amiaza, New Horizon a ajuns la cea mai mica distanta deasupra corpului ceresc - 12 mii si 500 km, si l-a survolat cu 14 km pe secunda.

De-abia azi, sonda NASA va trimite date si imagini din timpul "intalnirii". New Horizon a transmis deja pe pamant cele mai detaliate fotografii realizate pana acum lui Pluto, singura planeta care nu fusese vizitata de o sonda a NASA. Informatiile vor continua sa "curga" timp de 16 luni, si vor clarifica topografia planetei - unde savantii se asteapta sa vada lanturi muntoase, calote glaciare, vulcani sau poate chiar un ocean. New Horizon si-a inceput misiunea in urma cu noua ani, si are la bord si o cutie cu cenusa celui celui care a descoperit planeta Pluto, in 1930.

Misiunea sondei New Horizons, este cea mai importanta din istoria recenta a explorarii sistemului solar, fiind pentru prima oara din anii ‘80 ai secolului trecut cand avem posibilitatea de a vedea de aproape o lume ce nu a mai fost niciodata “vizitata”, relateaza Agerpres.

New Horizons a avut nevoie de mai mult de 9 ani pentru a strabate distanta de aproximativ 5 miliarde de kilometri pana la Pluto. Survolul acestei planete pitice s-a desfasurat in interval de timp de cateva minute, la viteza de 49.300 km/h, de la distanta de 12.430 de kilometri. Cu aceasta ocazie, sonda a realizat numeroase fotografii de detaliu de la suprafata lui Pluto si a adunat un set de date stiintifice ce urmeaza sa ajunga pe Terra in urmatoarele 16 luni. Toate aceste date sunt extrem de pretioase pentru oamenii de stiinta care doresc sa inteleaga modul in care s-a format sistemul nostru solar in urma cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Caracterul cu totul special al acestei misiuni este asigurat de faptul ca reprezinta o premiera. Este pentru prima data cand o sonda aduna date despre aceasta minuscula planeta care face parte din Centura Kuiper de obiecte transneptuniene.

Imaginile lui Pluto de care dispuneam erau fie foarte vagi, la rezolutii mici, din cauza distantei uriase fata de Terra, fie "portrete robot" pe baza datelor cunoscute despre acest corp ceresc. NASA va da insa publicitatii miercuri primele fotografii obtinute in cadrul survolului realizat de sonda New Horizons. "Vom transforma niste puncte de lumina difuza intr-o planeta si un sistem de sateliti", dupa cum remarca Alan Stern, coordonatorul stiintific al misiunii New Horizons.

Fotografiile de inalta rezolutie realizate de New Horizons vor oferi noi informatii despre topografia acestei planete - lanturi muntoase, calote glaciare, vulcani sau poate chiar existenta unui ocean de apa sub calotele groase de gheata. "Cine poate sti ce lucruri bizare vom observa din apropierea planetei?", se intreba Stern.

In plus, faptul ca a fost trimisa o sonda in 2006 la o intalnire dupa mai bine de 9 ani cu o planeta pitica aflata la 5 miliarde de kilometri reprezinta in sine o importanta realizare tehnologica. Perioada de revolutie a planetei Pluto este de 248 de ani pamanteni - in consecinta, ultima data cand Pluto s-a aflat in aceeasi pozitie pe orbita cu cea de la intalnirea cu New Horizons a fost in anul 1768 - cu un an inainte de nasterea lui Napoleon Bonaparte - pe cand Pluto nici nu fusese descoperita. De altfel, aceasta planeta pitica a fost descoperita abia in 1930.

 

Sursa: stirileprotv.ro

ABONAȚI-VĂ
Joi, 30 iulie 2015 15:00
Vizualizări: 1500

Citiţi de asemenea

Dacă v-ați confruntat vreodată în timpul curățeniei cu găsitea unor cuiburi de viespi agățate undeva într-un loc ascun...
109
Germanii postează astfel de videoclipuri."Cum arată de fapt cel mai călduros aprilie din ultimele 100.000 de ani, pe car...
78
În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
131
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
124