Sovîrvul pentru toate cazurile
Planta are proprietati anti-inflamatoare, calmante, antibacteriene, hemostatice, proprietăți, diaforetice, antispastice, emoliente.
În timpurile străvechi se considera că sovîrvul este un leac care alungă spiritele rele, el era folosit împotriva vrăjilor.
* Cistită, pielonefrita.
Peste 2 linguri de de iarbă uscată se toarnă 1 pahar de apă clocotită, se ține 15 minute pe abur, se răcește 45 de minute, se strecoară, se stoarce și se adaugă apă pînă la starea inițială. Se administrează cîte 1/3 de pahar de 2 ori pe zi cu 15 minute înainte de masă.
* Infuzia
1 lingură de iarbă se fierbe cu 200 ml de uncrop, se inuzează 30 de minute, se strecoară înainte de consum, cîte 0,3-0,5 pahare de 3 ori pe zi pînă la masă.
Ajută la:
- mirosul neplăcut din gură;
- gastrite cronice cu aciditate scăzută, inflamarea esofagului, fortifică peristaltica.
- ulcerul stomacului și duodenului, constipații cronice, spasme în stomac și intestine, meteorism, ca remediu coleretic, în cazul bolilor ficatului, vezicii biliare, hepatită.
- Bronșite, pneumonie, răceli, astmă bronșic cu lapte fiert, mai ales pe noapte;
- dereglări ale sistemului nervos central, isterii, convulsii, epilepsie, excitație sexuală excesivă, insomnie.
- ca diuretic în cazul bolilor de rinichi;
- În cazul menstruațiilor dureroase și menopauză.
- hipertensiune, ateroscleroză.