Spania: prima centrală fotovoltaică fără subvenţii
Există părerea, că energia solara este ceva util şi interesant, dar la stadiul actual de dezvoltare a tehnologiei ,este mult mai scumpă decât energia tradiţională,produsă prin arderea hidrocarburilor convenţionali. Ar trebui să luăm în seama că timpul nu stă pe loc. Opiniile care păreau câţiva ani în urmă purul adevăr au devenit depăşite şi sunt supuse îndoielei.
Spre exemplu, liderul pieţii europene, Germania, din 2004 promovează o politică de sprijin a producătorilor energiei solare. Guvernul german consideră, că este un pas important nu numai pentru generaţia actuală, dar şi pentru generaţiile viitoare. Însă subvenţiile au cauzat o creştere rapidă a producţiei şi prin urmare guvernul german a adoptat o reducere începând cu 1 aprilie a acestui an.
Deşi o astfel de decizie a fost întâmpinată cu dezaprobare de sceptici, guvernul reiese din faptul ,că producerea energiei solare stă tot mai ferm pe picioare şi se apropie ziua când ea va fi capabilă să lucreze şi să se dezvolte singură.
Despre faptul că energia solară a obţinut rezultate impresionante, spune şi apariţia în Spania a proiectului privind construirea centralei electrice solare care ar funcţiona în condiţii de piaţă fără nici- un fel de subvenţii şi granturi.
Dezvoltatorul proiectului ,Gehrlicher Solar ,intenţionează să construiască o centrală de 250 MW, care ar funcţiona pe piaţa energetică fără utilizarea tarifelor reduse sau a altor stimulente economice. Electricitatea generată de aceasta va fi vândută la preţul pieţei.
În vederea punerii în aplicare la o scară largă a proiectului ,Gehrlicher Solar a semnat un acord cu guvernul Regiunii Autonome Extremadura, situate la sud-vestul Spaniei în apropierea hotarului portughez.
Proiectarea şi realizarea proiectului va dura trei ani. Montarea instalaţiei fotovoltaice va începe în a doua jumătate a anului 2013 şi va finaliza în 2015.
Proiectul a fost salutat de preşedintele Extremadurei, José Antonio Monagas, care a promis companiei Gehrlicher Solar un sprijin administrativ şi a exprimat o speranţă în vederea creării locurilor de muncă .
La etapa construcţiei centralei electrice vor fi implicaţi 2000 de muncitori şi angajaţi. După ce centrala va fi dată în exploatare, întreţinerea acesteia se va asigura de aproximativ o sută de oameni.
Pentru construcţia centralei a fost selectat un teritoriu din provincia Caceres. Potrivit Gehrlicher Solar, este o regiune cu una din cele mai ridicate nivele de radiaţie solară, din Europa. Pentru instalarea echipamentului vor fi necesare aproximativ 750 de hectare de pământ şi aproximativ 250 de milioane de euro. Producţia planificată de energie electrică - 400 milioane kilowaţi / oră anual.
Un purtător de cuvânt al companiei a declarat că ,Gehrlicher Solar nu se va opri la un singur proiect pe piaţă în Spania, dar nu a dezvăluit detalii.
Este de remarcat faptul că în timp ce centralele electrice solare refuză sprijinul financiar, "cazanele nucleare" încă nu pot face faţă fără subvenţii.
Centralele nucleare, pe care unii politicieni, în ciuda dezastrului de la Cernobîl şi Fukushima, consideră "de încredere", "eficiente" şi chiar o "singură alternativă reală” ,la arderea hidrocarburilor , în SUA ,se utilizează larg subvenţiile guvernamentale americane.
Într-un raport detaliat privind sprijinul public al centralelor nucleare, publicat de Uniunea Oamenilor de ştiinţă îngrijoraţi, se menţionează că volumul subsidiilor, uneori depăşeşte costul energiei produse.
Profesorul de economie de la Universitatea din Massachusetts, Nancy Folbre, într-într-un articol publicat în New York Times, a remarcat sarcastic că pentru contribuabili ar fi fost mai ieftin să dăruiască energia electrică produsă de centralele electrice nucleare, decât s-o vândă pe piaţă.
Autor: Alex Norkin
Sursa: facepla.net