Sparanghel — leguma miracol
Sparanghel (Asparagus) - una dintre cele mai delicioase, sănătoase și costisitoare legume. Primii muguri de sparanghel, care pot fi albi, verzi, roz verzui sau violet, sunt bogați în vitamine, minerale și fibre. Mugurii tineri pot fi consumați în stare crudă sau rapid pregătiți la aburi, în cuptor sau pe grătar. Sparanghelul este una dintre cele mai timpurii legume din noul sezon: recoltarea lăstarilor începe în aprilie și mai.
Sparanghelul este o legumă apropiată cepei, deși nu se aseamănă nici la aspect nici la gust. Sparanghelul provine din regiunea mediteraneană și este cunoscut din cele mai vechi timpuri. Anterior, era cultivat în scopuri medicinale, ca diuretic și agent purificator al sângelui. În epoca Renașterii, sparanghelul era etichetat ca afrodisiac și prin urmare, era interzis călugărilor. Pe lângă calitățile nutriționale remarcabile, sparanghelul este o cultură decorativă, care este utilizat în aranjamentele florale.
Sparanghelul este destul de nou pentru noi și mulți nu au avut ocazia să aprecieze gustul său. Sparanghelul fiert corespunzător nu este doar foarte fin și cu un gust delicat, ci dispune de o mulțime de proprietăți utile.
Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb și violet. Sparanghelul verde este cel mai des întîlnit, deoarece rodește pe tot parcursul anului. Este o plantă stufoasă și care era cultivată încă de romanii antici, mai mult în scopuri medicinale, utilizîndu-se frecvent semințele și rădăcinile plantelor. Specia verde crește în aer liber. La pregătire sparanghelul rămâne crocant și suculent.
Sparanghelul alb este o legumă de sezon, care rodește de la mijlocul lunii martie până în iunie. Complexitatea de colectare a recoltei și sezonului scurt de roadă influențează prețul mai mare a acestui soi. Sparanghelul alb are o aromă mai delicată, spre deosebire de cel verde. Este cultivat în "movile" de nisip în lipsa totală de lumina soarelui. Soiul violet este cel mai rar și are un farmec aparte, un gust ușor amar. Atunci când este supus termic își pierde culoarea violetă și devine verde.
Proprietăți utile:
Sparanghelul, indiferent de tipul său, este bogat în vitamine valoroase (A, C, B1, B2, și E), în minerale (calciu, fosfor, potasiu, cupru, magneziu, fier și zinc). Potasiul și acidul ce se conține în sparanghel stimulează funcția renală, prin urmare facilitează eliminarea toxinelor, zincul ajută la vindecarea rănilor și întărirea țesuturilor conjunctive. Calciul și fosforul sunt utile pentru construirea țesutului osos, fierul și magneziul, sporesc capacitatea de formare a sângelui. Sparanghelul este, de asemenea, un produs alimentar excelent ( 180kkal pe 1 kg ) și facilitează excreția surplusului din organism, deoarece conține o mulțime de fibre.
Sparanghelul cumpărat sau colectat urmează a fi consumat imediat deoarece depozitarea deteriorează calitatea produsului.
Înainte de pregătire trebuie îndepărtată baza rigidă a lăstarilor (unii preferă să-l curățe cu un cutit pentru legume, cum ar fi cartofii) și îi clătiți cu apă rece.
Sparanghelul se consumă crud, dar și aburit rapid (aproximativ 5 minute), fiert într-o cantitate mică de apă(3 minute) sau copt la grătar timp de câteva minute. Cel mai important lucru în pregătirea sparanghelului este de a nu-l răsfierbe, lăstarii trebuie să rămînă crocanți în interior. Este foarte convenabil de a folosi pentru gătit tigăi speciale înguste și înalte: lăstarii se așează pe verticală, bazele lor sunt gătite într-o cantitate mică de apă clocotită, în timp ce mugurii se pregătesc la aburi.
Supa cremă de sparanghel
500 g sparanghel proaspăt, rupt în două
500 g de bulion
6 cartofi mici, tăiați în 4
70 g de vin alb sec
50 g smîntînă
2 cepe, tocate mărunt
Frunze proaspete de nasturel
Ulei de masline pentru prăjit
Cimbru proaspăt sau uscat
Mod de preparare: într-o tigaie se pune uleiul de măsline și se călește ceapa și cimbrul. Apoi se adaugă mugurii de sparanghel (puteți folosi și congelați), după cîteva minute se adaugă vinul și se aduce la fierbere. Când cantitatea de lichid se reduce la jumătate, adăugați bulionul. Se aduce din nou la fierbere și se fierbe aproximativ timp de 7 minute. Apoi puneți smîntîna și se amestecă cu ajutorul unui blender de mână pînă se obține un pireu. Se condimentează cu sare după gust.
Sparanghel cu sos olandez
Sos olandez – preparatul clasic ce însoțește sparanghelul, care poate fi servit și cu alte preparate (pește, legume).
2ling. suc de lămâie
4ling. apă caldă
3 gălbenușuri de ou
Unt 100g
¼ ling. ardei iute (chili)
Sare după gust
În pregătirea sosului este important de a avea toate produsele și fiți atenți să nu ajungă la fierbere. Sucul de lamaie se încălzește un pic iar, untul se topește separat. Apa ar trebui să fie fierbinte, clocotită.
Puneți cratița la foc foarte mic (mai bine să utilizați o baie de apă). Se toarnă gălbenușurile de ou și începeți să amestecați cu un țel pîna cînd masa începe să se îngroașe. Apoi se toarnă treptat apa clocotită, în același timp amestecînd sosul. Se toarnă sucul de lamaie încălzit, se ia de pe foc, însă continuați să amestecați. După aceasta, adăugați un pic de unt topit, condimentați și amestecați din nou.
Un moment important: necesitatea de a agita sosul în același ritm și în aceeași direcție, în caz contrar sosul se poate coagula. În cazul în care acest lucru se întâmplă, se adaugă puțină apă rece și se amestecă energic.
Sosul flamand pentru sparanghel
4 ouă fierte
75 gr. unt
1 legătură de pătrunjel
Sare și piper
Dacă nu vă place să stați la aragaz sau pur și simplu nu aveți timp, atunci există o opțiune mai ușoară. Se amestecă ouăle tocate marunt, untul topit și pătrunjelul.
Se adaugă sare și piper după gust.Sosul este gata!