ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Stânca Gibraltar
Stânca Gibraltar este o rocă monolită de calcar, cu o înălțime de 426 metri, situată în partea de sud a Peninsulei Iberice, în Strâmtoarea Gibraltar.

 

 

 

Stânca se află pe teritoriul Gibraltarului, care aparţine ţinutului transmarin al Regatului Unit şi este cunoscută ca unul dintre pilonii lui Hercule, despre ce mărturiseşte monumentul instalat în partea de sud a rocii. Pilonul de Africa de Nord este fie Muntele Acho din Ceuta, fie Muntele Jebel-Musa, situat pe teritoriul Marocului.

 

Гибралтарская скала 

 

Stânca, de asemenea, cunoscută ca Muntele lui Tariq, Djebel al-Tarik, a fost denumită în cinstea comandantului arab Tariq ibn Ziyad, de la numele căruia, provine cuvîntul Gibraltar.

 

Гибралтарская скала 

 

Partea superioară a muntelui este o rezervaţie, care adăposteşte aproximativ 250 de macaci barbary – singura specie de primate sălbatice din Europa. Maimuțele și un labirint de tuneluri, atrag un număr mare de turiști în fiecare an.

 

Гибралтарская скала 

 

O caracteristică unică a stâncii este un sistem de tuneluri subterane, cu o lungime ce depăşeşte 50 km.

 

Гибралтарская скала 

 

Calcitul, care formează calcare, este încet erodat de apă și de-a lungul timpului, în el au apărut peşteri. De aceea, Stânca Gibraltar are mai mult de 100 de peşteri, cea mai mare dintre care este Peştera Sf. Mihail, situată pe versantul vestic al muntelui, adesea vizitat de turişti.

 

Гибралтарская скала 

 

Peştera Gorham, situată la nivelul mării, în partea de est se termină cu povârnişuri abrupte, este faimoasă prin faptul că arheologii au descoperit în ea o mărturie de aşezare preistorică a Neanderthal, datată cu aproximativ 30 de mii de ani în urmă.

 

Гибралтарская скала 

 

Stînca Gibraltar, a fost formată în perioada Jurasicului, cu aproximativ 200 de milioane de ani în urmă, în rezultatul coliziunii plăcilor tectonice africane şi eurasiatice. Marea Mediterană a fost un lac, care de-a lungul timpului practic s-a uscat (criza Messinia). Apele Oceanului Atlantic au rupt Strâmtoarea Gibraltar și au inundat Marea Mediterană. Stânca Gibraltar este o parte a lanţului de munţi Cordillera, situat în sud-estul peninsulei Iberice.

 

Гибралтарская скала 

 

În prezent, stîncă formează o peninsulă proeminentă în strâmtoare, la aproximativ 5 km de la coasta de sud a Spaniei. În partea de nord, stânca se înalță brusc de la nivelul mării pînă la o înălțime de 411.5 m, unde se află catena Gang Rock. Partea de est a rocii se termină cu stânci abrupte care se înalţă până la pantele de nisip, formate în timpul perioadei glaciare. Pe această parte a rocii, în 1903 a fost construit sistemul de colectare a apei, care apoi prin canale, trece la două uzine de desalinizare și purificare. Acest lucru a fost făcut din cauza prezenţei slabe a izvoarelor naturale pe Gibraltar. Pe versantul vestic mai plat al muntelui, se află rezervaţia şi oraşul.

 

Гибралтарская скала 

 

Potrivit lui Platon, pe Stânca Gibraltar și Stânca Abila, au fost instalate două statui pe turnuri înalte, care reprezintă poarta de acces din Marea Mediterană în Oceanul Atlantic. În 711 comandantul arab Tariq ibn Ziyad, care în fruntea unei armate mari a traversat Strâmtoarea Gibraltar, a poruncit "în numele lui Allah” ca statuile să fie distruse împreună cu coloanele.

 

Гибралтарская скала 

 

La înălțimea stâncii, într-o zonă protejată, trăiesc magoty - singurele maimuţe sălbatice din Europa. Aproape toată flora şi fauna stâncii Gibraltar, este unică.

 

Гибралтарская скала 

 

Aici locuiesc reprezentanții animalelor relicte şi cresc plante rare, care s-au mutat pe continentul european din Africa, cu milioane de ani în urmă. Ele nu au reușit să se răspândească în toată Europa, rămânând doar pe stâncă.

 

Гибралтарская скала 

 

Animalele rare de pe stînca Gibraltar, sunt prezentate de specii, cum ar fi potârnichile barbary. Cresc în abundenţă, arinaria Gibraltar și candytuft Gibraltar. Stînca Gibraltar, este foarte populară printre păsările migratoare. De obicei, păsările o folosesc ca un loc de reședință temporară. 

 

Гибралтарская скала 

Гибралтарская скала 

Гибралтарская скала 

 

 

Sursa: muz4in.net

 

Miercuri, 09 ianuarie 2013
Vizualizări: 6791

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
256
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
155
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
267
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
107