Starea ecologică a rîurilor Prut şi Nistru este tot mai alarmantă
Starea ecologică a rîurilor Prut şi Nistru este tot mai alarmantă
Ministerul Mediului este îngrijorat de starea ecologică a rîurilor Prut şi Nistru. În urma expediţiei ecologice complexe pe fluviul Nistru şi Prut, în limitele hotarelor RM, specialiştii au depistat că rîurile se află într-o stare foarte gravă.
„Noi am depistat că poluările se datorează utilizării pesticidelor şi chimicalelor pe scară foarte largă. O bună parte din oraşele noastre nu sînt înzestrate cu staţii de epurare, iar acolo unde aceste staţii există, ele sînt învechite şi lucrează la un randament jos. Probele cele mai proaste sînt luate anume din aceste regiuni, aceasta ne vorbeşte despre faptul că lipsa staţiilor de epurare sau lucrul lor la un randament scăzut este unul dintre cei mai importanţi factori de poluare a acestor ape”, a spus ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru.
Ministrul a mai adăugat că situaţia nu este una ireversibilă şi că ei vor reuşi să ia măsuri necesare, pentru ca sistemul ecologic din ambele rîuri să fie unul viabil nu numai pentru generaţia din prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare. „Noi sîntem acum la sfîrşit de elaborare a strategiei pentru guvernarea deşeurilor pentru regiunea de sud. Această strategie, care conţine şi un plan concret de acţiuni, ne va da răspuns la cîteva zeci de întrebări”, a spus Şalaru. Ministrul a menţionat că, în prezent, în regiunea de sud sînt circa 200 de gunoişti autorizate. Cei de la minister consideră că noua strategie va micşora numărul gunoiştilor pînă la cîteva zeci de unităţi. „În Europa, o gunoişte este prevăzută pentru 250 de mii de locuitori, în regiunea de sud, noi avem 550 de mii de locuitori în opt raioane, fără Găgăuzia. Acest lucru ne arată că noi trebuie să avem doar două, maximum trei gunoişti”, a spus ministrul. Noua strategie va fi elaborată pînă la finele anului 2011.
Sursa: noi.md