Starter de kefir. Rețetă de casă pentru pâine fără drojdie (+Foto)
Vă spun sincer, pâinea o mâncăm rar, așa că nu o cumpărăm deloc. Dar pâinea de casă, fără drojdie, totuși o fac o dată pe săptămână.
Știți, cât de plăcut este să simțiți aroma aceea când intri într-o casă de lemn din frig, o aromă caldă, luminoasă, ca în copilărie. Pentru ceva motive, se mănâncă mult mai bine decât cea de la magazin și nu se întărește liniștită timp de o săptămână.
Nu am nimic împotriva pâinii cu drojdie și nu mă tem de ea, dar cea cu starter este cu totul altceva: cu o ușoară aciditate, dar nu acră, mai densă, aromată, cu miros de lapte și miere.
Starterul îl cresc pe kefir - îmi place mai mult decât pe apă și, în plus, întregul proces durează nu 3-4 zile, ci de două ori mai puțin.
Deci, rețeta mea de casă pentru acel starter:
Etapa 1: Amestecăm 100g făină de secară cu 100g kefir. Lăsăm într-un loc cald, acoperind cu un prosop. Pentru asta folosesc un castron de lut, nu îl mai spăl - este bogat în microfloră, doar îl clătesc ușor cu apă rece și cresc un nou starter într-o zi.
Starterul după 12 ore, a stat la soare, a fost foarte cald.
După 12 ore - trebuie să-l "hrănim". Pentru asta adăugăm 100g kefir, amestecăm bine. Este important să fie la temperatura camerei.
Adăugăm 100g făină în castron, de asemenea. Acoperim și lăsăm la căldură timp de o zi.
Sunt suficiente 2-3 hrăniri cu un interval de 12-24 de ore. Totul depinde de temperatură și de viteza de creștere a bacteriilor. Odată ce starterul devine aerat și mirosul este plăcut de pâine cu aciditate de lapte - este gata.
A doua zi de viața starterului și rezultatul după a treia hrănire.
Acum punem un aluat: din volumul total al starterului, separăm 2 linguri, acoperim restul cu o folie și îl punem în frigider.
Dacă nu planificați să faceți pâine exact cu acest starter, acesta va fi potrivit pentru clătite și gogosi - foarte gustos!
Adăugăm 150g apă (caldă) și amestecăm bine în bolul cu cele 2 linguri de starter. Adăugăm 150g făină și din nou amestecăm. Lăsăm la căldură, acoperind cu folie și prosop. Cel puțin 12 ore. De obicei, las peste noapte și dimineața, când toată lumea doarme, încep să fac aluatul.
Aluatul după 12 ore. Aerat, foarte poros. Are un miros plăcut.
Punem în bolul cu aluat următoarele ingrediente:
- 130g făină de secară
- 200g făină de grâu (am 100g făină integrală și 100g făină obișnuită)
- 10g sare
- 1 lingură ulei vegetal
- 1-2 linguri miere (am miere bătută cu ghimbir și lime)
- 230g apă
Amestecăm bine cu o lingură de lemn cel puțin 15 minute. Este necesar ca aluatul să devină elastic și să se sature cu oxigen. Poate fi amestecat cu un mixer, dar îmi place să fac asta manual.
Acoperim cu folie și prosop și lăsăm la căldură. După 2 ore aluatul a crescut așa. Și pentru ce îmi trebuie drojdie?
Aluatul va fi lipicios și este normal. Amestecăm aluatul, adunându-l de pe suprafața mesei cu un cuțit sau cu o spatulă (răzuitor de patiserie).
Când aluatul devine mai elastic - puteți adăuga o mână de ceva: nuci, semințe, fructe uscate.
Amestecăm în continuare și, când aluatul încetează să se lipească de mâini - îl rotunjim într-o minge, îndoitând marginile în interior.
Acum puteți merge pe două căi: să puneți aluatul în formă pentru copt cu cusătura în jos sau într-un coș pentru dospire - cu cusătura în sus. Nu am un coș, așa că îl înlocuiesc cu un bol, în care pun un prosop de in și îl pudrez bine cu făină.
Aluatul îl pun în prosop, îl acopăr cu folie și îndoi marginile prosopului în interior pentru a menține căldura.
După 2 ore aluatul a crescut. Transferăm cu grijă pe hârtie de copt, presărată cu făină.
De obicei, îmi stropesc suprafața pâinii cu apă cu miere și o presar cu semințe - obțin o crustă foarte aromată și crocantă.
Obișnuiesc să coac pâinea într-un cuptor electric normal la 230 de grade Celsius primele 20 de minute. De obicei cu abur (o cană de apă pe fundul cuptorului). Apoi, fără abur, la 200 de grade Celsius până la gătire (aproximativ 40 de minute).
Pâinea gata se răcește pe un grătar, acoperită cu un prosop. Mai bine să