ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Statia de epurare din Cluj produce energie “verde”




 

Astazi a fost inaugurata, la Cluj-Napoca, cea mai moderna statie de epurare din tara si a doua ca marime din Romania, se arata intr-un comunicat al Consiliului Judetean Cluj.

Statia, care a fost reabilitatata si extinsa, este si un important producator de energie “verde”,  jumatate din necesarul de energie electrica si termica fiind obtinuta din biogazul extras din namolul de epurare.

Contractul “Reabilitarea si extinderea statiei de epurare Cluj-Napoca”, cu o valoare de  147,95 milioane lei (fara TVA), a fost  derulat prin Proiectul cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu.

Urmare a finalizarii lucrarilor de reabilitare si extindere a statiei de epurare Cluj-Napoca aceasta si-a pastrat si chiar si-a consolidat statutul de cea mai moderna si avansata tehnologic statie de epurare din tara, a doua ca marime din Romania, dupa cea care deserveste Bucurestiul. Lucrarile de modernizare si extindere au vizat practic construirea unei statii noi, elementele pastrate de la statia initiala si doar reabilitate fiind extrem de putine. Prin finalizarea acestor investitii si implementarea tehnologiei moderne de epurare a crescut calitatea apei deversate in Somes dupa tratament, contribuindu-se astfel esential la o mai buna protejare a mediului inconjurator si la cresterea calitatii vietii”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu.

Statia are o treapta tertiara moderna  de epurare a apelor uzate, destinata eliminarii fosforului si azotului pe cale biologica si chimica.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 ianuarie 2014 14:11
Vizualizări: 2501

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
174
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
251
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
253
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
270