Statia de epurare din Cluj produce energie “verde”
Astazi a fost inaugurata, la Cluj-Napoca, cea mai moderna statie de epurare din tara si a doua ca marime din Romania, se arata intr-un comunicat al Consiliului Judetean Cluj.
Statia, care a fost reabilitatata si extinsa, este si un important producator de energie “verde”, jumatate din necesarul de energie electrica si termica fiind obtinuta din biogazul extras din namolul de epurare.
Contractul “Reabilitarea si extinderea statiei de epurare Cluj-Napoca”, cu o valoare de 147,95 milioane lei (fara TVA), a fost derulat prin Proiectul cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene in cadrul Programului Operational Sectorial (POS) Mediu.
Urmare a finalizarii lucrarilor de reabilitare si extindere a statiei de epurare Cluj-Napoca aceasta si-a pastrat si chiar si-a consolidat statutul de cea mai moderna si avansata tehnologic statie de epurare din tara, a doua ca marime din Romania, dupa cea care deserveste Bucurestiul. Lucrarile de modernizare si extindere au vizat practic construirea unei statii noi, elementele pastrate de la statia initiala si doar reabilitate fiind extrem de putine. Prin finalizarea acestor investitii si implementarea tehnologiei moderne de epurare a crescut calitatea apei deversate in Somes dupa tratament, contribuindu-se astfel esential la o mai buna protejare a mediului inconjurator si la cresterea calitatii vietii”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu.
Statia are o treapta tertiara moderna de epurare a apelor uzate, destinata eliminarii fosforului si azotului pe cale biologica si chimica.