ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sticla de plastic: Să fie lumină!



Sticla de plastic: Să fie lumină!


Ecologiştii au obosit să repete că sticle de plastic sunt nocive pentru sănătate şi mediul înconjurător : în fiecare zi tot mai multă veselă de unică folosinţă este  aruncată la gunoi, şi reciclarea nu poate face faţă volumului de deşeuri. Artiştii verzi creativi au hotărât să transforme în artă cel puţin o parte din sticle – astfel se nasc instalaţii minunate, bijuterii şi diverse piese decorative. Dar, se pare că utilitatea practică de la aceste bulendre poate fi mult mai mare – şi, în mod real,  ajuta în lupta împotriva sărăciei la Filipine.

Este cunoscut că acest stat este singura ţară în curs de dezvoltare din Asia, unde populaţia este în creştere şi sărăcia progresează. Economia ţării se menţine pe livrări de cantităţi mari de orez şi ananas, precum şi datorită remitenţelor de la cetăţenii care lucrează peste hotare. În general, aproximativ o treime din populaţie trăieşte sub nivelul de existenţă, mulţi copii nu au nici măcar posibilitatea de a merge la şcoală, infrastructura nu este dezvoltată şi resursele naturale sunt epuizate.    

 

Sticla de plastic: Să fie lumină!

 

În Manila, de exemplu, aproximativ 6 milioane de oameni (mai mult de jumătate din populaţie) trăiesc în mahalale. Aici, energia electrică este considerată un lux mare, şi bucuria de folosire este destul de îndoielnică, deoarece cabluri electrice, trasate analfabet şi oarecum, duc adesea la scurt-circuit şi, ca rezultat, la incendii (ce este pentru construcţii temporare, realizate din tot felul de lucruri, foarte periculos). Pentru majoritatea populaţiei energia electrică nu este disponibilă. În plus, locuinţele tipice pentru familii sărace sunt foarte apropiate de alte cabane, astfel încât ferestre sunt adesea absente.

 

Sticla de plastic: Să fie lumină!

 

Dar cum poţi face ceva în întuneric? Locuitorii din Manila fac mici găuri în tavan, dar ele, desigur, dau numai un fascicul îngust de lumină concentrată, de la care nu este nici un folos. Şi în timpul ploilor această fereastră, extrem de importantă, lasă să treacă în casă şuroaie de apă. Şi dacă autorităţile locale nu pot sau nu doresc să schimbe ceva, o organizaţie de caritate „MyShelter Fundaţia” a hotărât ieftin dar bun să rezolve problema mahalalelor filipineze - o dată pentru totdeauna.

 

Sticla de plastic: Să fie lumină!

 

Şi acest lucru a fost realizat de studenţii de la Massachusetts Institute of Technology –anume lor aparţine ideea de a folosi sticle de plastic ca o sursă de lumină, mai degrabă, un conductor de energie solară. Aceasta tehnologie nu necesită nici becuri electrice cu fire, nici reţele electrice, nici investiţii financiare. Proiectul a fost numit „Liter of Light”: organizatori pur şi simplu au suflecat mânecile şi au arătat cum să se combine găuri în acoperişurile locuinţelor, acoperite cu table de metal, cu recipiente din plastic umplute cu un amestec special.

 

Sticla de plastic: Să fie lumină!

 

Pentru prepararea "unui litru de lumină" este nevoie  de apă curată şi un pic de orice înălbitor. Datorită acestei compoziţii lichidul devine mai "opac" şi dispersează mai bine lumina – razele solare, nimeresc în partea exterioară a sticlei. Potrivit observatorilor, efectul de la această lustră  ieftină  este comparat cu funcţionarea unui bec incandescent de 60 waţi. Instalarea  sursei de lumină alternativă durează mai puţin de o oră, iar aceasta va servi fără înlocuire cinci ani.

 

Sticla de plastic: Să fie lumină!

 

Peste zece mii de case în Manila şi provincia vecină  Lacuna sunt iluminate cu o invenţie ecologic curată „Liter of Light”. Şi până în 2012, organizatorii intenţionează să doneze  lumina milioanelor gospodine cele mai sărace din Filipine. Illak Diaz, unul dintre liderii proiectului, a declarat că o astfel de inovare poate  până la 90% să îmbunătăţească calitatea vieţii în ţară, chiar şi în ciuda faptului că o astfel de iluminare este posibilă doar în timpul zilei.

 

Sticla de plastic: Să fie lumină!

 

Cu toate acestea, şi pentru noi invenţia „Liter of Light” prezintă un interes practic - dacă veţi găsi instrucţiuni detaliate privind crearea  eco-lămpilor pe site-ul lor în limba engleză, puteţi cu uşurinţă moderniza garajul sau mansarda la dacea.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 01 noiembrie 2011 15:30
Vizualizări: 5677

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
169
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
141
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
128
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325