Sticla pentru ciclişti care îşi ia singură apa din aer
Excursiile cu bicicleta prin teren pietros sau accidentat pot însemna acces limitat la apă potabilă. Dar dacă ar exista un dispozitiv care ar putea absorbi umiditatea din aer, ca să o transforme în apă numai bună de băut? Tocmai asta e ideea pe care a avut-o designerul austriac Kristof Retezár, atunci când a creat Fontus, o sticlă de apă care se alimentează singură cu apă din aer.
Acest accesoriu pentru biciclete, alimentat cu energie solară, foloseşte un modul Peltier, ca să genereze apă. E vorba despre un cooler cu două camere care facilitează condensarea. Acesta absoarbe aer în timp ce bicicleta e în mişcare; aerul e apoi răcit, aşa încât să se poată condensa şi să se transforme în apă, care e canalizată şi colectată în sticlă.
Fontus poate produce 0.5 litri de apă într-o oră, şi funcţionează cel mai bine atunci când temperaturile sunt în jur de 20 de grade Celsius, iar umiditatea e de aproximativ 50%. Fontus nu trebuie folosit în zonele urbane, unde aerul e poluat cu particule fine. Deşi dispozitivul are un filtru care ţine afară insectele, nu are, momentan, unul care să filtreze contaminatorii.
Retezár are, însă, o viziune mai largă pentru acest produs: el crede că poate fi folosit în regiunile cu deficit de apă, mai ales că schimbările climatice încep să afecteze tot mai mult tiparele precipitaţiilor, la nivel mondial.
Designerul spune că Fontus, care a ajuns pe shortlist-ul pentru Dyson Award, va costa între 25-40 de dolari. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi portofoliul lui Kristof Retezár.
Sursa: green-report.ro