Ştiinţa fără cruzime: elevii în protecţia animalelor utilizate în experimente
Ştiinţa fără cruzime: elevii în protecţia animalelor utilizate în experimente
La 26 aprilie, ora 12.00 în sala de conferinţe a departamentului biologic al Academiei de Ştiinţe din Rusia (Bulevardul Lenin, 33) va avea loc ceremonia de premiere a învingătorilor unui concurs şcolar unic "Ştiinţa fără cruzime", care a avut loc în Rusia şi ţările CSI. Organizatorul evenimentului - Centrul de protecţie a drepturilor animalelor "Vita" în colaborare cu Comunitatea internaţională pentru educaţie umană InterNICHE, Uniunea britanică pentru abolirea vivisecţiei BUAV, organizaţia „Medicii împotriva experimentelor pe animale” DAAE (Germania) şi Asociaţia Internaţională împotriva experimentelor dureroase asupra animalelor IAAPEA (organism consultativ ONU).
Tema suferinţei animalelor folosite de om în calitate de modele experimentale, pentru prima dată se discută în cadrul şcolilor medii din Rusia şi ţările CSI. Scopul concursului - de a informa generaţia tânără despre existenţa acestei probleme morale: utilizarea animalelor în experimente ştiinţifice, familiarizarea elevilor cu experimente alternative contemporane pe animale în ştiinţă şi procesul de învăţare.
Geografia concursului este vastă. Acesta a fost urmat de către 7 ţări, 53 regiuni, 105 oraşe şi 104 sate. Mii de esee şi desene au fost trimise la concurs din oraşe diferite - Barnaul, Vladivostok, Samara, Riazan, Belgorod, Kemerovo, Kurgan, Krasnoiarsk, Magadan, Penza, Toliatti, Tambov, Surgut, Saratov, Jurga, Moscova, Minsk, Sankt Petersburg şi altele. Câştigătorilor vor fi acordate premii şi diplome internaţionale semnate de către şefii a cinci organizaţii din lume pentru protecţia animalelor de laborator.
Preşedintele Centrului de protecţie a drepturilor animalelor "Vita" Irina Novojilov a spus că,acest lucru este important pentru Rusia, care se află încă mult în urma Europei, unde alternativa umană pentru experimente demult se foloseşte în procesul de învăţământ şi în ştiinţă. De exemplu, începând cu anul 2009 în Uniunea Europeană au fost interzise testele spaţiale pe animale. Majoritatea ruşilor în general nu au auzit despre această problemă şi, ca şi mai înainte, pun întrebarea: "Atunci pe cine să facem teste? Pe oameni!?". Drept bază pentru concurs a servit filmul
"Educaţia umană în ţările CSI", relatând despre succesul primelor universităţi din Rusia, Ucraina şi Belarus, care au introdus alternative umane în procesul educaţional".
La ceremonie va fi organizată o expoziţie de desene premiate ale concursului „Ştiinţa fără cruzime”.Oaspeţii de onoare ai evenimentului - academicianul Alexei Iablokov, muzicantul Alexei Martânov- vegan, doctor în ştiinţe biologice Alexandru Nicoliski, prima Miss URSS Maria Kalinina, etc.
„Nici un scop bun nu poate justifica tortura. Şi experimente pe animale - fără îndoială – sunt o tortură”, - constată Alexei Serebriakov, Artist al Poporului din Rusia.
Sursa: vita.org.ru