Stimulatorii de creștere a rădăcinilor din ce ai acasă
La înmulțirea plantelor prin butași uneori apare o problemă legată de formarea rădăcinilor. Pentru a accelera procesul, se poate recurge la stimulatori de creștere din producție industrială, cei mai populari fiind radivinul și heteroauxina. Dar există și câteva metode populare testate de-a lungul timpului.
Mierea. Se dizolvă o linguriță de miere în 1,5 litri de apă, butașii sunt plasați în soluție la aproximativ o treime și sunt lăsați acolo timp de 12 ore.
Cartoful. Pentru înrădăcinare se potrivește un cartof mare. Se îndepărtează cu grijă toate mugurii de pe acesta, se face o tăietură și se introduce în el butașul. Cu suficientă udare, acesta va da rapid rădăcini. Chiar și plantele care se înrădăcinează greu pot fi înrădăcinate în acest fel, deoarece butașii primesc din cartof o mulțime de substanțe nutritive.
Suc de aloe vera. Se adaugă 3-7 picături de suc proaspăt de aloe vera în apă cu butașul. Acesta nu numai că accelerează apariția rădăcinilor, dar și stimulează sistemul imunitar al butașului.
Apa de salcie. Câteva ramuri de salcie (potrivite sunt și plopul, trandafirul sălbatic, salcia) se pun în apă și se așteaptă să apară rădăcini. Când apar rădăcinile, ramurile de salcie pot fi îndepărtate și butașul se pune în această apă. Apa obținută nu se schimbă, doar se completează la nevoie.
Drojdia. Se pregătește o soluție de drojdie (100 mg la 1 litru) și se plasează butașii în ea timp de o zi, apoi aceștia sunt spălați și mutați într-un recipient umplut pe jumătate cu apă.