Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2014/02/vodorastvorimaya_upakovka1.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Studentul din Kazan a inventat un ambalaj solubil în apă
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Studentul din Kazan a inventat un ambalaj solubil în apă 

 

 

Nu este un secret că în ultimele decenii pungile de plastic și recipiente din plastic de unică folosință au deveni un adevărat dezastru pentru planetă. În întreaga lume se încearcă de a trece la ambalaje speciale cu aditive biodegradabile, dar chiar și aceste pungi ecologice încep să se descompună doar cu câțiva ani mai târziu. Comparativ cu secole de "îmbătrânire" a gunoiului obișnuit este un progres absolut, care deocamdată nu compensează ritmuri de producerea deșeurilor.

Cu toate acestea, în viitorul apropiat situația se poate schimba din cauza eforturilor tânărului om de știință Ivan Zaharov, care intenționează în mod serios să salveze lumea de la catastrofa ecologică asociată cu utilizarea pe o scară largă a pungilor de plastic. Cercetător în vârstă de 22 de ani din Universitatea Tehnologică Națională de Cercetare din Kazan ( KNITU ) a dezvoltat recent un film de ambalaj, care este complet solubil în apă. Potrivit inventatorului, din acesta putem produce nu numai pungi, dar de asemenea tacâmuri de unică folosință.

"Totul a început când conducătorul meu științific, profesorul Iurie Sidorov, mi-a arătat un articol despre ambalaj comestibil pentru bomboane produs de bază de  morcov, creat de oamenii de știință chinezi. Intrigat, am decis să lucrez în această direcție și am obținut un rezultat", - spune Ivan. Ca să fim corecți, trebuie să remarcăm că nu numai cele mai strălucite minți din Republica Populară Chineză sunt implicate în dezvoltări din această direcție: experimente privind reciclarea deșeurilor din produse de cartofi, care anterior nu au fost propuse, sunt implementate acum în Rusia. Însă materialul din Kazan diferă după formulă și caracteristici.

Казанский студент изобрёл водорастворимую упаковку

Probe de film ecologic dezvoltat de Zaharov, expuse la apă se descompun în azot, apă și dioxid de carbon. Pentru natură acest proces este complet inofensiv: azot merge în sol și devine îngrășământ pentru plante, iar dioxid de carbon este eliberat în cantități foarte mici. "Noi am efectuat studii și am constatat că pentru a obține această cantitate de dioxid de carbon, pe care produce o mașină într-o zi, trebuie să dizolvăm 500 de tone de filmul nostru", - a spus tânărul savant.

Procesul de utilizare al noilor pungi "verzi" fabricate din amidon pare destul de simplu. Peste câteva minute după plasarea filmului în apă, acesta se transformă într-o masă gelatinoasă și peste câteva minute dispare complet. Cu cât mai caldă este apa, cu atât mai repede trece procesul de descompunere, - a explicat inventatorul. Viteza de descompunere poate fi schimbată, deoarece punga nu trebuie să se dizolve în mâinile dvs., dacă se întâmplă să nimeriți în ploaie.

Pot fi modificate de asemenea, grosimea și rezistența filmului - acest lucru ar permite a face din ea nu numai pungi (care s-au dovedit să fie mai rezistente cu 30% decât polietilena ), dar și vesela de unică folosință. Deși din punct de vedere cultural, un astfel de comportament este inacceptabil , dar farfuriile și pahare din noul material pot fi lăsate în pădure. Peste câteva zile ele vor dispărea - dacă nu din cauza ploii, atunci din cauza rouăi de dimineață.

Казанский студент изобрёл водорастворимую упаковку

Un alt avantaj al invenției din Kazan constă în faptul că după proprietăți antistatice noi pachete sunt de nouă ori mai perfecte decât polietilena clasică, iar acesta este un factor deosebit de important în procesul de producere atunci când este necesar să se petreacă o mulțime de eforturi pentru a combate praful ce se lipește de film. Pe de altă parte, inovația "verde are și un dezavantaj notabil: pungi din peliculă solubilă vor costa de 3-4 ori mai scump decât cele convenționale din plastic; o surpriza, cu siguranță, neplăcută pentru consumatorii noștri.

Inventorul propune de a difuza ambalaje ecologice în magazine premium: printre  cetățenii înstăriți care sunt cu adevărat interesați în conservarea mediului înconjurător. Desigur, fără sprijinul statului la început proiectul nu poate fi implementat, pentru că în afară de probleme financiare el va trebui să facă față concurenței acerbe de pe piața de plastic. Prin urmare, este devreme să vorbim despre o producție la o scară industrială, - consideră Zaharov . Ivan nu se grăbește să-și breveteze invenția: el trebuie mai întâi împreună cu colegii de la laborator universitar să testeze produsul, încercând diverse modificări pentru a-l îmbunătăți cât mai mult posibil.
 

Joi, 27 februarie 2014
Vizualizări: 2660

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
46
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
204
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
40
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
131