SUA: respingerea energiei cărbunilor nu este atît de costisitor, cum se preconiza
Lobby-ul cărbunilor în Statele Unite ,continuă să convingă americanii că cărbunii sunt o sursa de putere a statului şi cel mai ieftin mod ,de a asigura ţara cu energie. Cu toate acestea, problemele de conservare a mediului înconjurător tot mai mult preocupă societatea în cauză. Noul studiu, efectuat de cercetătorii de la Universitatea din California, arată că pentru partea de vest a Statelor Unite cel mai ieftin mod de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi a preveni încălzirea globală, este respingerea completă a cărbunilor, în favoarea surselor de energie regenerabile şi de altă natură, inclusiv centralele nucleare.
La această concluzie au ajuns experţii după o analiză SWITCH - un model de calculator detaliat al reţelei electrice, creat special pentru cercetări. SWITCH reflectă procesele de producţie, de transportare şi de distribuţie a energiei în statele de vest, la frontieră cu Kansas şi Colorado. Modelul ar trebui să devină un instrument important, pentru instituţiile de planificare de stat şi locale.
Directorul de Cercetări, profesorul Daniel Kammen, consideră că „decarbonizarea sectorul energetic este esenţială pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi strict necesară pentru un viitor durabil. Pentru a atinge obiectivul, cărbunii trebuie să părăsească regiunea".
Potrivit opiniei comune a cercetătorilor, în scopul atingerii nivelului necesar de decarbonizare, politicienii ar trebui să ia măsuri pentru a încuraja tranziţia de resurse energetice de carbon reduse.
Unele studii anterioare au arătat costul ridicat al unei astfel de tranziţie. Cu toate acestea, s-a dovedit că, de fapt, înlocuirea cărbunilor cu gaze naturale şi sursele de energie regenerabile, cum ar fi energia eoliană, solară şi geotermală, va creşte preţul energiei nu atît de mult cum era de aşteptat.
Conform rezultatelor obţinute de oamenii de ştiinţă, ar trebui să se aştepte la o creştere a costurilor de energie electrică nu mai mult de 20%. Având în vedere faptul că reconstrucţia va dura cel puţin 20 de ani şi va fi nevoie de a construi noi centrale electrice şi linii de transport, o astfel de creştere de preţ nu va fi o povară pentru contribuabili. În acelaşi timp, se va reduce, în mod semnificativ, costul total al măsurilor de limitare a emisiilor de carbon.
Centralele electrice pe bază de cărbuni sunt responsabile pentru aproximativ 20% din emisiile de gaze cu efect de seră din lume. Doar la arderea cărbunilor se alocă o mulţime de alte substanţe nocive, cum ar fi mercurul, dioxidul de sulf, oxizii de azot şi de acid sulfuric. Aceste emisii de acid provoacă declanşarea ploilor de acid şi cauzează creşterea numărului de boli respiratorii.
În acelaşi timp, respingerea cărbunilor nu este o măsură atât de revoluţionară cum s-ar putea părea la prima vedere. Astfel, în echilibrul energetic din California, cota energiei electrice, derivate de la centralele electrice pe bază de cărbuni, atât în interiorul statului, cât şi în afara lui, constituie aproximativ 20%.
Cea mai mare parte a energiei din California(46%), este obţinută din arderea gazelor naturale şi a biomasei, 14% sunt produse de centralele nucleare, 11% - din resursele hidro şi sursele regenerabile, cum ar fi energia eoliană, energia solară şi geotermală.
Modelul SWICH, a fost dezvoltat de Matthias Fripp, pentru studierea resurselor de energie regenerabile din California. Grupul lui Kammen, a extins posibilităţile modelului şi le-a aplicat pe întreg teritoriu din nord-vestul Statelor Unite. Potrivit experţilor, modelul poate fi completat pentru a aborda şi alte aspecte importante.
Autor: Alex Norkin
Sursa: facepla.net