Sub pămînt a fost descoperit un ocean gigantic, de trei ori mai mare decît toate oceanele de pe Pămînt
Cercetătorii au găsit un imens rezervor de apă sub mantaua Pămîntului, la o adîncime de aproximativ 600 km. Dimensiunile sale sunt atît de mari, încît această apă poate umple de trei ori toate oceanele pe care le cunoaștem de pe Pămînt.
Autorul studiului, Graham Pearson, un colaborator al Universității din Alberta din Canada, a declarat că „unul dintre motivele pentru care Pămîntul este o planetă dinamică este prezența apei în interiorul acesteia”.
După multe decenii de discuții teoretice, oamenii de știință anunță că au găsit în în sfîrșit Marele Ocean sub mantaua Pămîntului.
Această descoperire uimitoare vorbește despre faptul că apa iese la suprafață din nucleul planetei ca parte a unui ciclu complex al apei, deplasînd teoria precum că apa a fost adusă pe Pămînt de cometele glaciare cu un milion de ani în urmă.
Cercetătorii consideră acum că apa de pe suprafața Pămîntului ar putea apărea din interiorul planetei și controlează activitatea geologică de la suprafață.
După numeroase studii, oamenii de știință au spus că au găsit un rezervor uriaș de apă în zona de tranziție între straturile superioare și cele inferioare ale mantalei, într-o zonă care se află undeva între 400 și 660 km sub pămînt.
După cum știți, apa ocupă cea mai mare parte a suprafeței planetei noastre, care paradoxal se numește Pămînt. Deși, în comparație cu masa pămîntului, adîncimea oceanelor reprezintă doar un strat subțire, similar cu coaja unei cepe, noi am aflat acum că prezența lichidului prețios nu se limitează la suprafața vizibilă.
De fapt, la o adîncime de sute de kilometri sub pămînt, există volume imense de apă, ceea ce este fundamental pentru înțelegerea dinamicii geologice a planetei.