Substanțe toxice din locuință care te pot îmbolnăvi
In cazul in care crezi ca locuinta ta este una care ofera un mediu sigur, sanatos, ar fi bine sa te gandesti intai la ce folosesti si apoi sa estimezi. Peste 80.000 de chimicale pot fi gasite in produsele pe care le mancam, pulverizam in aer sau folosim zilnic acasa. Si grav este ca doar o parte dintre ele au fost testate in vederea stabilirii nivelului agentilor toxici.
Pentru a sti cum sa te protejezi mai bine, Huffington Post a intocmit o lista ce contine mai multe substante daunatoare din diverse produse folosite frecvent.
1. Substante ignifuge
Acestea sunt unele dintre cele mai comune surse de toxicitate din locuinte, putand fi gasite in electronice, covoare, saltele si scaune auto pentru bebelusi. Daca substantele ignifuge ar ramane unde au fost puse initial, nu ar fi nicio problema, dar ele ajung in aer si de acolo in organismul nostru. Cercetatorii au gasit astfel de substante si in corpul nou-nascutilor, studiile legand aceste chimicale de probleme de fertilitate si reproducere si de defecte neurologice si de dezvoltare.
Unele companii producatoare au inceput sa foloseasca si substante mai putin nocive, astfel ca te poti interesa la producator (sau eventual la comerciant) asupra materialelor ignifuge utilizate.
2. Formaldehida
S-ar putea sa fii surprins sa afli ca aceasta se gaseste in cosmetice, haine care nu se sifoneaza, dezinfectanti, produse de curatare pe baza de aerosoli. Iar de ceva timp formaldehida a fost clasificata drept cancerigena, mai multe studii pe oameni aratand ca expunerea la aceasta substanta a fost asociata cu un risc crescut de cancere rare.
Cateva moduri simple prin care expunerea la formaldehida poate fi redusa sunt mentinerea unor temperaturi moderate in locuinta, pastrarea unui nivel redus de umiditate in aceasta si cresterea ventilatiei.
3. Clor
Produsele pe baza de clor sunt periculoase daca sunt folosite in anumite cantitati si mai ales in combinatie cu alte chimicale. Spre exemplu, daca pulverizezi pe rosturile de la faianta din zona dusului un produs anti-mucegai (cele mai multe contin clor - se simte mirosul acestuia si poate fi vazut si pe eticheta, la ingrediente), iar apoi pulverizezi pe geamuri un produs pe baza de amoniac, ai creat un gaz toxic, care afecteaza plamanii.
4. Bisfenol-A
Efectele negative ale Bisfenolului-A sunt de luat in seama mai ales pentru ca aceasta este larg folosit, gasindu-se in produse ca: recipiente din plastic pentru mancare, conserve din aluminiu, masticuri dentare, bonuri de casa.
Bisfenolul-A (sau BPA) nu doar ca mimeaza hormoni naturali, ducand la o tulburare a functiilor normale, dar ar putea de asemenea sa interfereze cu medicamentele pentru cancer la san.
Cele mai simple moduri prin care te poti feri de BPA sunt sa consumi alimente cat mai proaspete, neambalate si sa pastrezi resturile de mancare in recipiente din sticla, inox sau chiar din plastic, dar care sa aiba mentiunea ca nu contin BPA.
5. Plumb
La prima vedere, plumbul nu mai pare a starni ingrijorare de cand nu mai este folosit in vopsele. Insa, la o analiza mai atenta, poti descoperi ca plumbul se gaseste si in apa potabila, in cheile de la masina, in cosmetice, gazon artificial si in alte produse.
Acesta ajunge in aerul pe care il respiram, acumulandu-se in praf. Pentru a reduce expunerea la plumb este indicat sa verifici daca apa pe care o bei contine plumb, sa iti lasi incaltarile la usa si sa stergi praful frecvent folosind materiale umede.
6. PVC
Policlorura de vinil (PVC) este adesea asociata cu ftalati adaugati in plastic pentru ca acesta sa fie mai moale, care sunt suspectati ca ar cauza cancer la animale si oameni.
PVC-ul se gaseste in foarte multe produse: saltele de patut, jucarii gonflabile pentru piscine, papusi, bavete, jucarii de baie, podea din vinil, cortina pentru dus si altele. In unele cazuri este imposibil sa te feresti de acestea, astfel ca este indicat sa inlocuiesti cat mai multe cu unele mai sigure. Spre exemplu, alege jucarii de baie si cortine pentru dus facute din etilen vinil acetat (EVA).
7. Ftalati
Acestia se gasesc in materiale de constructie care contin PVC, in dispozitive medicale, in diverse obiecte de scoala si birou, precum si in parfumuri (face ca acestea sa persiste in aer mai mult timp dupa ce au fost pulverizate). Iar problema este una serioasa, afectand sanatatea copiilor din ce in ce mai des (expunerea la ftalati in perioada prenatala a fost legata de probleme de dezvoltare).
Recomandat este sa eviti parfumurile si apa de colonie, sa nu folosesti odorizante de camera sau lumanari parfumate cu chimicale si nici fixativ.
8. Substantele antiaderente
Tigaile cu suprafete care nu lipesc sunt facute cu acid perfluorooctanoic (PFOA), legat de care cercetarile au starnit ingrijorari serioase, deoarece a fost asociat cu un risc crescut de cancer si cu o greutate mica a bebelusilor la nastere.
Pentru a te feri de aceasta substanta, este indicat sa folosesti tigai din inox sau fonta, iar daca alegi in continuare sa le utilizezi pe cele antiaderente ai grija sa nu le incingi la mai mult de 200 de grade Celsius si sa nu te mai folosesti de ele cand incep sa dea semne de uzura (cum ar fi sa se cojeasca stratul de la suprafata).
9. Amoniac
Acesta este un alt ingredient care poate fi perceput cu usurinta prin miros si care se gaseste in unele produse de curatat pentru geamuri si suprafete dure. Este un iritant al cailor respiratorii si al ochilor si, fara o ventilatie adecvata, se poate acumula. Copiii care sufera de astm pot fi foarte sensibili la vaporii de amoniac.
Cercetarile au aratat ca produse mai putin toxice, cum ar fi otetul si boraxul, au proprietati antibacteriene, astfel ca pot fi folosite in locul multor produse de curatat si dezinfectat agresive.
Sursa: ziare.com