ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Suceava – capitala Moldovei în secolele XIV – XVI (+Video)




 

 

624 de ani în urmă, la 10 februarie 1388, Suceava a fost menționată în documentele oficiale drept capitală a Moldovei.

Începînd cu domnia lui Petru I Mușat (1375 - 1391), Suceаvа a devenit Сetateа de Scaun a Țării Moldovei, această funcție îndeplinind-o pînă la mijlocul secolului al XVI-lea, cînd Alexandru Lăpușneanu, a mutat reședința domnească la Iași.

Cetatea de Scaun a Sucevei a avut timp de trei secole un rol important în viața politică a Moldovei. În evul mediu, orașul era populat cu moldoveni, dar și cu germani, maghiari și armeni, ultimii avînd dreptul de a-și alege un șoltuz propriu.

Din Suceava, Alexandru cel Bun a condus țara timp de 32 de ani, mărind cetatea și întărindu-i zidurile. În 1401, aici s-a stabilit și Mitropolia Moldovei.

Epoca de apogeu a Sucevei avea sa fie însă în timpul lui Ștefan cel Mare (1457 - 1504). Ștefan făcuse din Suceava elementul-cheie al sistemului său de aparare. Niciodată cetatea n-a fost cucerită prin forța armelor.

În 1775 Austria a anexat o parte din teritoriul Moldovei, în care se afla și Suceava. Timp de un secol și jumătate acest teritoriu a făcut parte din Imperiul Habsburgic, primind numele de Bucovina. Suceava a fost al doilea oraș, după Cernăuți, al Bucovinei.

Capitală a Moldovei din 1388 și pînă în 1566, centru cultural și comercial important, Suceava a fost și este o adevărată "Cetate".

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 13 februarie 2012 15:31
Vizualizări: 4010

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
158
În căutarea secretului unei pieli tinere și frumoase, multe persoane recurg la produsele anti-rid. Alegerea produselor d...
33
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
171
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
142