Suceava – capitala Moldovei în secolele XIV – XVI (+Video)
624 de ani în urmă, la 10 februarie 1388, Suceava a fost menționată în documentele oficiale drept capitală a Moldovei.
Începînd cu domnia lui Petru I Mușat (1375 - 1391), Suceаvа a devenit Сetateа de Scaun a Țării Moldovei, această funcție îndeplinind-o pînă la mijlocul secolului al XVI-lea, cînd Alexandru Lăpușneanu, a mutat reședința domnească la Iași.
Cetatea de Scaun a Sucevei a avut timp de trei secole un rol important în viața politică a Moldovei. În evul mediu, orașul era populat cu moldoveni, dar și cu germani, maghiari și armeni, ultimii avînd dreptul de a-și alege un șoltuz propriu.
Din Suceava, Alexandru cel Bun a condus țara timp de 32 de ani, mărind cetatea și întărindu-i zidurile. În 1401, aici s-a stabilit și Mitropolia Moldovei.
Epoca de apogeu a Sucevei avea sa fie însă în timpul lui Ștefan cel Mare (1457 - 1504). Ștefan făcuse din Suceava elementul-cheie al sistemului său de aparare. Niciodată cetatea n-a fost cucerită prin forța armelor.
În 1775 Austria a anexat o parte din teritoriul Moldovei, în care se afla și Suceava. Timp de un secol și jumătate acest teritoriu a făcut parte din Imperiul Habsburgic, primind numele de Bucovina. Suceava a fost al doilea oraș, după Cernăuți, al Bucovinei.
Capitală a Moldovei din 1388 și pînă în 1566, centru cultural și comercial important, Suceava a fost și este o adevărată "Cetate".
Sursa: moldovenii.md