Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2015/04/nasturel.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Sugestii de primăvară, Năsturelul
ecology: ru md
Video prezentarea proiectul Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Sugestii de primăvară, Năsturelul
 

Nasturtium officinale

Este o plantă perenă cu inaltimea de la 0,5 m la 1 m. Este rezistenta si nu este afectata de înghet. Infloreste din mai până în octombrie, iar semintele se coc in iulie-octombrie . Florile sunt hermafrodite ( ambele au organe de sex masculin și feminin ) si sunt polenizate de albine, muște, planta insasi. Este auto- fertilizabila. Foarte atractiva pentru animale sălbatice.

Nu creste la umbra. Prefera solul umed, argilos, nisipos si poate creste si în apă.

Utilizari comestibile: frunze si seminte, ca si condiment.

Frunzele, crude sau fierte

Năsturelul este folosit în principal ca garnitura sau ca si completare la salate, aroma sa este puternica, cu o iuteala caracteristică.

Are o buna reputație ca un tonic de primăvară, este principalul sezon de utilizare, desi frunzele pot fi recoltate tot timpul, chiar de 10 ori in cursul unui an.

Saminta poate fi incoltita si folosita de asemenea la salate. Are o aroma iute, de mustar.

Semintele pot fi macinate si folosite in loc de mustar. Preparate cu apa rece si lasate timp de 10-15 min. rezulta un compus cu sulf (cu ajutorul unei enzime, myrosin) cu gust iute. Daca pudra de seminte este amestecata cu apa calda, otet si sare, aceasta inhiba enzima si rezulta un mustar mai usor si putin amar.

Frunzele sunt extrem de bogate in vitamine si minerale, in special fier.

Compozitie

Apă : 93,3 %
Proteine : 2,2 g;
Grăsime : 0,3 g;
Carbohidrati : 3g;
Fibre : 0,7 g;

Minerale

Calciu : 151 mg;
Fosfor : 54 mg;
Fier : 1.7mg;
Sodiu : 52 mg;
Potasiu : 282 mg;

Vitamine

A: 2940 mg, tiamina (B1): 0,08 mg; riboflavina (B2): 0.16 mg; Niacina : 0,9 mg; B6: 0 mg; C: 79 mg;

Utilizarea ca planta medicinala

Antireumatic, antiscorbutic, aperitiv, depurativ, diuretic, expectorant, hipoglicemic, purgativ, stimulent pentru stomac.
Denumit si macris (varietate), este o planta foarte buna pentru detoxifiere prin continutul ridicat de vitamina C.
Sucul proaspăt stors este utilizat intern și extern în tratamentul de bolilor de piept si de rinichi, iritatii cronice si inflamatii ale pielii.

Aplicat extern este si un tonic de par excelent, contribuie la fortificarea si cresterea părului.
Cataplasma din frunze este un tratament eficient pentru vindecarea tumorilor glandulare sau a umflaturilor limfatice.

Se recomandă totusi evitarea exceselor pentru a nu produce iritatii la stomac.

Cultivare

Nasturelul este ușor de crescut in conditiile corecte: in preajma unei ape curate, provenind din solurile calcaroase. Preferă să crească în apă de aproximativ 5 cm adâncime, cu un pH optim de 7,2.

Poate fi cultivat în sol umed dacă poziția este oarecum umbrită si are protectie pe timpul iernii.
Planta este foarte sensibila la poluare, o sursă curată de apă este necesară. Va continua să crească de multe ori si iarna, daca vremea este blanda.

Este o plantă cu crestere rapidă , tulpinile isi fac traseu pe sol sau plutesc în apă si produc noi rădăcini la nodurile frunză, propagandu-se astfel foarte usor.

Florile sunt o sursă bogată de polen si sunt foarte atractive pentru albine.

Inmultire

Semintele se pun intr-un recipient cufundat pe jumatate in apa. Germineaza in decurs de cateva saptamani. Apoi sunt plantate in ghivece individuale cufundate in apa si se mareste adancimea apei pe masura ce cresc. Este plantata afara, de preferinta la marginea unui lac, pe timpul verii.
Butasii pot fi luati în orice moment, în sezonul de crestere. Practic, orice parte a plantei, incluzând o singură frunză, va forma rădăcini detasate de planta mamă. Butasul se pune într-un recipient cu apă până când rădăcinile sunt bine formate si apoi se planteaza în apă de adâncime mică.

 

Sursa: terrana-ecovillage.ro

Citiţi de asemenea

Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
6
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
8
Ginkgo biloba - îmbunătățește capacitatea creierului, îmbunătățind fluxului sangvin periferic pentru o mai bună utilizar...
321
Catastrofa ecologică de la Strășeni amenință tot mai mult nu doar locuitorii din zonă, dar și pe cei din capitală. Probl...
49