Sunt ceea ce mănânc
Sunt ceea ce mănânc
Există o părere că vegetarianismul este un fel de tendinţă de modă nouă, pervenită din occident, principiile si ideile căreia sunt complet străine omului slav.
N-aş spune aşa, pentru ca răsfoiesc revista “Rezumatul vegetarian”, publicată la Kiev în 1910. Şi aici este expus raportul Societăţii vegetariene din Sankt-Petersburg pentru anul 1902!
"Rusia vegetariană" este denumirea proiectului Centrului pentru protecţia drepturilor animalelor "Vita", organizat cu scopul restabilirii istoriei vegetarianismului rusesc, care a avut un impact major asupra modului de formare a mişcării moderne europene şi internaţionale pentru drepturile animalelor – veganism.
În 2006 Vita a lansat un proiect unic, conceput pentru a povesti ruşilor despre filosofia de nonviolenţă şi vegetarianism etic – cale, care a fost urmată de mii de ruşi la începutul secolului trecut. Reviste şi cărţi din perioada pre-revoluţionară foarte clar transmit starea de spirit, care domina în cercurile de creaţie progresiste din Rusia: faptele, expuse în aceste documente, păstrate în mod miraculos, mărturisesc despre înflorirea gândirii etice în Rusia pre-revoluţionară. Aşezări vegetariene, şcoli, grădiniţe, cantine - toate acestea într-adevăr au existat la începutul secolului trecut, in diferite orase din Rusia şi au fost distruse într-o clipă cu apariţia unei epoce politice noi.
Sursa cu link pe www.vita.org.ru