ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Suritsa - rețetă de băutură din antichitate


Cea mai sănătoasă hrană este cea naturală din regiunea în care locuiește omul. Același lucru se poate spune și despre băuturi.

Ierburile de grădină, cele sălbatice, florile parfumate – toate sunt bune pentru prepararea Suritsei, băutura străveche a strămoșilor noștri.

Ceea ce este cu adevărat uimitor este gustul. Iar gusturile pot fi nenumărate. Există multe posibilități pentru creativitatea gospodinelor.

Dacă puneți frunze de căpșuni sălbatice, mentă – veți obține un anumit gust, iar dacă puneți zmeură, tarhon, mere – un alt gust. Dar dacă puneți coada-șoricelului, coacăze etc., – un al treilea.

Puteți pune în borcanul de trei litri toate ierburile odată, umplându-l aproximativ o treime, sau puteți pune fiecare iarbă separat. Apoi, turnăm apă de izvor, dacă avem, plus 150 g de miere, acoperim cu un tifon – și lăsăm trei zile la soare. Simțiți diferența: nu într-un loc întunecat și cald, ci la soare. Pentru ca soarele să rămână în această băutură.

Dacă zilele sunt călduroase, frunzele se scot după două zile. Dacă nu, se pot lăsa puțin mai mult.

Iarna, se pregătește din ierburi uscate. Și stă pur și simplu pe masă, în bucătărie – se infuzează.

Apoi frunzele se scot, iar conținutul se toarnă în sticle. Suritsa este gata! Sănătate bună!

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 15 mai 2024 7:21
Vizualizări: 404

Citiţi de asemenea

În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
139
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
130
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
209
În agitația zilnică, rareori mai găsim timp pentru adevărate descoperiri gastronomice. Însă momente pe care vrem să...
245