Surprize peisagistice de la Curtis Killorn
Majoritatea oamenilor nu acordă atenţie copacilor uscaţi, ramurilor goale care nu mai au nici frunze, nici fructe, umbra lor nici de căldură nu te poate ascunde. Pe scurt, pentru noi copacii nu mai există, însă nu şi pentru Curtis Killorn. Pentru a reda o viaţă nouă, acestor lemne şi a atrage atenţia publicului la frumuseţea lor, pentru a impune oamenii să cugete, artistul a început să picteze copacii în culori luminoase psihedelice.
Curtis Killorn, trăieşte şi activează în oraşul Salida, Colorado. Este o zonă muntoasă aridă, care nu bucură ochii cu o verdeaţă luxuriantă. Din cînd în cînd aici pot fi observaţi arbori uscaţi, iar unii din ei, au stat aşa mai mult de o sută de ani…, dar artistul consideră că, chiar şi aici natura este frumoasă, plină de profunzime şi de fineţe, trebuie doar să fie luată în seamă. Prin urmare, Curtis s-a aprins de ideea de a întări această impresie şi de a transmite acest gînd locuitorilor oraşului Salida, se poate spune de dragul inspiraţiei universale. Din acest motiv, meşterul numeşte operele sale neobişnuite "arta publică".
Descriind cursul gîndurilor, Curtis vorbeşte despre relaţia dintre oameni şi copaci. Şi, într-adevăr, copacii care au primit o astfel de culoare neobişnuită au început să semene cu un sistem extins de vase sanguine sau cu coralii tereştri. Această asemănare parcă apropie publicul de natură, făcînd o aluzie: strămoşii noştri comuni cu copacii, cîndva vorbeau într-o singură limbă ...
În ciuda celor patru ani petrecuţi la şcoala de arte, Curtis reflectă nu mai rău decît un filozof: "Eu insuflu o viaţă nouă copacilor, însă într-un mod netradiţional. Cîndva ei au fost morţi şi brusc, au devenit fremători vii, pentru a nu se mai pierde pe fundalul altor arbori morţi. Şi aceasta este şansa lor de a se renaşte, aceeaşi posibilitate eu vreau să transmit publicului: este vorba despre noi înşine, oamenii. Toată lumea are vise, idei, viziune proprie care ne fac unici, cine suntem. Adesea, aceste vise nu-şi găsesc aplicare, se acoperă cu un strat de praf şi se pare că omul ca o creatură originală, se usucă aidoma unui copac. Dar, niciodată nu e prea tîrziu de a repara acest lucru: a vedea o viaţă în noi înşine, în cei care ne înconjoară".
Pentru lucru, artistul foloseşte baloane cu culori vii, care sunt folosite în arta rupestră modernă din jungla de beton. Prin urmare, operele lui Curtis Killorn, pot fi de asemenea, numite graffitti pe copaci. Din cauza vremii însoţite de vînt,artistului nu-i este întotdeauna uşor să lucreze : el trebuie să se asigure că picăturile microscopice de vopsea, nu cad pe ramurile pictate într-o altă culoare.
Primele experimente colorate, decoratorul le-a realizat în secret. Dar, în scurt timp, picturile non-tradiţionale au atras atenţia nu numai a localnicilor, dar şi a amatorilor de artă din întregul stat, precum şi a Serviciului de protecţie a pădurilor. Ca urmare, adeptul artei a fost amendat cu 500 de dolari şi forţat să compenseze datoria prin lucrări publice. Acest incident, desigur, a inspirat şi mai mult artistul şi toată populaţia locală, care şi- au îndreptat efortul împotriva birocraţiei, de dragul salvării artei, desigur.
”Prima aprobare a venit din partea primarului oraşului Salida”, - îşi aduce aminte Curtis. – ”După toate aceste dispute cu legea, pentru mine a fost o mare surpriză să aud o şoaptă:" Bună treabă! "Şi, în sfîrşit, norocul mi-a zîmbit: curînd fotografiile muncii mele au fost trimise în mai multe ziare şi reviste locale şi regionale".
Plimbîndu-se prin localitate cu bicicleta, locuitorii oraşului Salida şi turiştii, observă cum zona de semi-deşert, explodează în culori şi acest fapt, este imposibil de ignorat. Orăşelul mic, căruia Curtis Killorn i- a adus faimă, este mîndru de noua atracţie turistică: nu există nici- un om care n-ar vizita aceste locuri şi nu s-ar fotografia pe fundalul copacilor coloraţi filozofic!
Sursa: facepla.net