ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Surse de energie regenerabile pentru Moldova



Surse de energie regenerabile pentru Moldova


Ecologia este o noţiune formată încă din anii de şcoală, care este bine axată pe logica oricărei persoane social active. Nimeni, aflându-se în toată firea, nu va îndrăzni, în mod deschis, să se împotrivească. Este bine știut, că mediul înconjurător, natura trebuie protejate şi conservate. Am însușit reguli simple cum să facem acest lucru şi, se pare, că ne străduim să le urmăm. Şi suntem chiar cu adevărat interesaţi să ameliorăm în continuare situaţia ecologică. Având în vedere interesul universal pentru noţiunile ecologice, devine la modă să reflectăm aceste probleme în mass-media, în comerţ şi în procesul de producţie şi chiar să le vehiculăm în programele politice. Dar, cu toate acestea, problema nu a devenit mai puţin relevantă. Ea afectează multe ţări şi Moldova nu este o excepţie în acest sens.

Țara noastră este dependentă de resursele energetice străine, aproape toată energia electrică a ei fiind importată. Majoritatea ţărilor din lume astăzi, în mod activ, trece la surse de energie regenerabile. De exemplu, în Europa fiecare al optulea cetăţean nu consumă nici un kilowatt de energie "murdară" (de origine fosilă sau nucleară). Acolo, volumul resurselor de energie regenerabilă în câţiva ani s-a dublat şi acum constituie 12% din totalul energiei consumate.

Toată producţia comercială a sistemelor moderne de susţinere a vieţii este direct dependentă de surse de energie primară. În special, marea majoritate a proceselor de producţie funcţionează pe baza sistemului de tracţiune electrică. Şi aceasta înseamnă că creşterea economică, atât de dorită, poate fi asigurată de sursa proprie de energie, consideră experţii.

De exemplu, vice-directorul Centrului ENERGIE Plus pe lângă Universitatea Tehnică a Moldovei Andrei Chiciuc susţine că statul nu dispune de mijloace financiare libere, iar investitorii străini, deşi doresc să investească în energia regenerabilă, se feresc de instabilitatea din ţară. "La noi vin cu proiecte şi japonezii, şi francezi, şi italienii. Dar aceştia nu se grăbesc cu punerea în aplicare a planurilor, deoarece se tem că, în caz de schimbare a puterii, ar putea să se schimbe şi legile " a spus Chiciuc în interviul său pentru ziarul “Moldavschie vedomosti”.
BERD a evaluat capacitatea potenţială de 1000 MW stabilită în energie eoliană în Moldova şi, conform multor experţi, investiţiile în energia eoliană sunt profitabile. Instalaţiile se răscumpără aproximativ în 10 ani, iar instituţiile financiare internaţionale, cu condiția îndeplinirii tuturor condiţiilor contractuale, oferă împrumuturi şi granturi. În plus, există un sistem, conform căruia producătorii europeni ai energiei "murdare" sunt obligaţi să contribuie la îmbunătăţirea mediului înconjurător, o modalitate fiind achitarea unei anumite sume producătorilor "energiei verzi" pentru zero emisii de CO2.

Pe piaţa mondială energia eoliană este o ramură industrială a energeticii în stadiu de dezvoltare. În 2009 în lume au fost instalate peste 13500 MW de turbine eoliene noi. În Rusia, de asemenea, a început dezvoltarea energeticii eoliene, în ultimii ani instalîndu-se aproximativ 80 MW de capacităţi noi. De exemplu, în Danemarca vântul furnizează 20% din energia necesară. În România, în judeţul Constanţa, în 2012 va fi finalizată construcția unei ferme eoliene mari cu o capacitate de 600 MW. Pentru comparaţie, capacitatea CET-1 şi CET-2, care aprovizionează cu energie municipiul Chișinău, constituie 286MW.
 
S-ar părea că energia eoliană este absolut curată şi nu dăunează naturii şi oamenilor. Însă nu este tocmai așa. Fermele eoliene electrice puternice cu sute şi mii de turbine eoliene cauzează o mulțime de probleme: ele provoacă un zgomot puternic specific, care poate interfera cu emisiunile radio şi televizate. În plus, turnurile imense de multe ori împiedică migraţia păsărilor şi, de asemenea, generează infrasunete şi vibraţii. În timpul funcţionării morilor de vânt la capătul  elicelor se formează vârtejuri, care, de fapt, sunt surse de infrasunete şi cu cât mai mare este puterea turbinelor eoliene, cu atât mai mare este puterea vibraţiilor şi impactul negativ asupra vieţii sălbatice. Frecvenţa acestor vibraţii ajunge la 6-7Hz şi coincide cu ritmul natural al creierului uman. În această privinţă, medicii nu exclud un eventual efect psihotrop asupra organismului uman în întregime. Dar toate acestea se referă la centralele eoliene puternice. Energetica eoliană mică în această privinţă este mult mai inofensivă.

Desigur, în comparaţie cu prejudiciul imens adus naturii de centralele termice, daunele provocate de turbinele eoliene sunt mult mai mici. Cu toate acestea, dacă trecerea la energetica "curată" va rămâne o prioritate, problemele legate de influenţa turbinelor eoliene asupra mediului înconjurător trebuie să fie abordate deja acum. Una dintre soluţiile cele mai promiţătoare este instalarea turbinelor eoliene în largul mării, departe de coastă, ceea ce Republica Moldova, din motive geografice, nu-şi poate permite. În lume, deocamdată, nu există resurse de energie şi generatoare de energie electrică absolut inofensive. În general, orice metodă de producere a energiei, disponibilă pentru omenire, are factori ecologici negativi. Cazul tragi-comic, care a avut loc în Taiwan, este o dovadă tristă a acestui fapt. Turbinele eoliene instalate acolo au dus la o reducere semnificativă a şeptelului de animale. Concluzia la care au ajuns inspectorii taiwanezi în agricultură spune că anume generatoarele eoliene au fost cauza pieririi sutelor de animale, care au vieţuit la fermă pe arhipelagul Penghu. Conform presei estoniene, locatarii Noarootsi, unde se află cel mai mare parc de generatoare eoliene din Marea Baltică, se plâng de zgomotul produs de turbinele eoliene gigantice, dar şi de problemele de sănătate, cauzate de vibraţii. În această privinţă, aceştia cer compensaţii financiare de la Consiliul local.  Mulţi apicultori, care au avut de-a face cu turbinele eoliene, susţin că în imediata apropiere a turbinelor eoliene albinele mor în masă.

Recent, acest aspect a fost abordat în interviul cu prim-ministrul rus. V. Putin a menţionat că nu toate tehnologiile sunt perfecte. "De exemplu, turbinele eoliene, foarte răspândite în multe ţări europene, par a fi un tip de energie ecologică curată şi, totuşi, nu este aşa. Ele ucid păsările. Acolo există o vibraţie puternică -viermii ies la suprafaţă, să nu mai vorbim de cârtiţe", a spus prim-ministrul Rusiei.

Declaraţia despre morile de vânt a ațîțat publicul şi Internet-ul s-a umplut cu glume despre viermi. "Formal, Putin are dreptate - morile de vânt produc vibrații ultrasonore, care pot afecta viaţa sălbatică. Dar, aceasta este numai o parte a adevărului", - spune Alexei Iablokov, ecologist, consilierul Academiei de Ştiinţe din Rusia, preşedintele fracţiunii "Rusia verde" în cadrul partidului „Iabloco”. "Adevărul este că nu există surse de energie, care nu ar schimba nimic în natură. Când vorbim despre surse de energie curate, acestea sunt mai curate, decât cele tradiţionale. Din cele mai „murdare” sunt cele nucleare, care formează deşeuri radioactive şi nimeni nu ştie, cum să le păstrăm în condiţii de siguranţă. Din surse de energie termice - cele pe bază de cărbune sunt cele mai murdare - surse de gaze emit în cantităţi mari dioxid de carbon. Ecologic curate sunt cele, care nu emit nimic. De exemplu, turbinele eoliene puternice. Dar şi ele afectează mediul înconjurător. Prin urmare, ele sunt instalate în mare, departe de ţărm, pe şelf. Cele mai curate sunt hidrocentralele electrice fără baraj: balansează un butoi cu o elice în flux de apă şi furnizează energie electrică de 500 de waţi. Dacă aveţi nevoie de 5 kw , uniţi zece butoaie mici ",-  a spus Iablocov.

Dar, potrivit experţilor, toate aceste probleme se referă la generatoarele eoliene cu elice (palete). Turbinele eoliene cu pânze, practic, sunt lipsite de probleme legate de zgomot, infrasunete şi vibraţii.

Producerea şi achiziţionarea energiei electrice fabricate în mod tradiţional la etapa actuală este mult mai ieftină decât sursele de energie regenerabile. Dar creşterea inevitabilă şi constantă a preţurilor la energia electrică fac sursele de energie regenerabile mai accesibile. Este evident, că costurile asociate de surse de energie regenerabilă sunt mult mai mici, decât cele ale producerii energiei "murdare". În Republica Moldova creşterea producţiei, prin folosirea metodelor vechi de producere a energiei, agravează, în mod inevitabil, poluarea mediului înconjurător. Prin urmare, degradarea situaţiei ecologice, chiar şi cu o creştere a bunăstării fiecărui cetăţean individual, duce la prejudicierea sănătăţii şi scăderea calităţii vieţii pentru toată populaţia din regiune şi pentru generaţiile viitoare. Trecerea completă la energia alternativă este absolut necesară şi inevitabilă, dar, potrivit experţilor, acest lucru se recomandă să fie efectuat treptat, cu o viteză rezonabilă. În acest sens, va trebui să se ia în considerare avantajele şi dezavantajele energeticii alternative şi tradiţionale în plan economic şi ecologic. În acest caz, creşterea economică va fi însoţită de îmbunătăţirea situaţiei ecologice, care este componenta principală a calităţii vieţii umane.

 

Ian Carauş

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 02 februarie 2011 13:32
Vizualizări: 7853

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
184
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
153
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
138
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
334